Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TO MENN VÅPENTILTALT

Politiet fant et hundretall våpen, en rekylfri kanon og rakettkaster. Mener bærumsmann (60) skaffet våpen ulovlig fra Forsvaret

To menn er tiltalt etter at politiet gjorde enorme våpenfunn på Ringerike og i Bærum. Blant et hundretalls våpen var både maskingevær, en panservernrakett og en granatkaster.

ALVORLIG FUNN: En tidligere forsvarsansatt 60-åring fra Bærum, og en konkurranseskytter (61) fra Ringerike, er tiltalt for en rekke grove brudd på våpenloven og grovt heleri.

Da politiet slo til mot flere adresser de to disponerte, fant de enorme mengder våpen og ammunisjon. Foto: Politiet
ALVORLIG FUNN: En tidligere forsvarsansatt 60-åring fra Bærum, og en konkurranseskytter (61) fra Ringerike, er tiltalt for en rekke grove brudd på våpenloven og grovt heleri. Da politiet slo til mot flere adresser de to disponerte, fant de enorme mengder våpen og ammunisjon. Foto: Politiet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En tidligere forsvarsansatt 60-åring fra Bærum, og en konkurranseskytter (61) fra Ringerike, er tiltalt for en rekke grove brudd på våpenloven og grovt heleri.

TUNGE VÅPEN: Dette bildet viser en liten brøkdel av våpenbeslaget politiet gjorde hos flere personer på Ringerike. To personer er nå tiltalt i saken. Foto: Politiet
TUNGE VÅPEN: Dette bildet viser en liten brøkdel av våpenbeslaget politiet gjorde hos flere personer på Ringerike. To personer er nå tiltalt i saken. Foto: Politiet Vis mer

Da politiet slo til mot flere adresser de to disponerte, fant de enorme mengder våpen og ammunisjon.

Totalt ble opp mot 20 personer fratatt våpen i den omfattende politiaksjonen høsten 2016.

Saken skal opp for Ringerike tingrett på mandag. Politiadvokat Hans-Petter Aasen ønsker ikke å kommentere tiltalen overfor Dagbladet.

- Vi vil komme nærmere tilbake til detaljer når hovedforhandlingen starter på mandag, sier Aasen til Dagbladet.

- Vi tar bevisførselen i retten.

Dagbladet får opplyst at den omfattende tiltalen er et resultat av en målbevisst innsats i Sør-Øst politidistrikt i å spore ulovlige våpen. De har de siste par årene gått tungt inn for å avsløre hvordan våpen flyter ut fra samler- og forsvarsmiljøer og til kriminelle, slik Dagbladet dokumenterte i flere artikler i fjor høst.

Rakettkaster og rekylfri kanon

På ulike adresser skal de to ha oppbevart totalt flere hundre våpen:

De tyngste våpnene politiet fant da de slo til var en rekylfri 84 mm kanon og en panservernrakettkaster. I tillegg var det pistoler, hagler, rifler og revolvere – men også automatvåpen, maskingevær, eksplosiver og CS-granater.

I tillegg fant politiet titusenvis av skarpe skudd:

Over 13 500 skarpe skudd på en adresse begge to skal ha disponert, minst 6000 skudd den forsvarsansatte 60-åringen disponerte, og over 57 000 skarpe skudd på tre adresser 60-åringen fra Røyse skal ha disponert.

61-åringen har vært aktiv konkurranseskytter, og driver et jordbruksfirma. 60-åringen har bakgrunn fra Forsvaret.

Skaffet våpen fra Forsvaret

Dagbladet avslørte i fjor høst hvordan våpen fra Forsvaret kommer på avveie og ender opp hos tunge kriminelle.

60-åringen fra Bærum er nå tiltalt for grovt heleri etter at han i tiden forut for lørdag 2. april 2016 skal ha tilegnet seg større mengder ammunisjon og annet militært materiell fra Forsvaret, ved å bestille dette som ledd i tjenesten – når han i realiteten skal ha hatt til hensikt å benytte Forsvarets eiendom til egen personlig vinning

På en adresse i Bærum oppbevarte den forsvarsansatte 60-åringen også, ifølge tiltalen, en rekke våpen som var utbytte av en straffbar handling. Våpennummerne på flere av disse var fjernet. Det samme var tilfelle med en rekke våpen 61-åringen oppbevarte på adresser på Ringerike, ifølge tiltalen.

Ville lure politiet

Over en periode på neste åtte år – fra 15. oktober 2008 til 3. mars 2016, innleverte 61-åringen også erklæringer til politiet hvor det sto at flere våpen var lovlig plombert – selv om de i virkeligheten ikke var det.

Hensikten skal ha vært å få våpnene ført ut av våpenregisteret.

61-åringen skal også jevnlig ha ulovlig avhendet – altså solgt, byttet bort eller gitt bort – våpen til flere personer. Politiet kjenner til flere av mottakerne av våpnene, ifølge tiltalen. 61-åringen skal også ha drevet ulovlig produksjon av egne våpendeler.

Erkjenner feil

De to tiltalte skal tilhøre et samlermiljø, og har i mange år samlet på våpen. Dagbladet har ikke fått tak i advokat Ole Petter Drevland, som representerer 61-åringen, i dag.

Advokat Christer Flemmen Johansen i advokatfirmaet Elden, som representerer 60-åringen, sier hans klient erkjenner at han har begått noen feil.

- Vi har ventet lenge på hovedforhandlingen og ser fram til å få saken behandlet i retten. Min klient møter og vil forklare seg om de forholdene saken gjelder, sier Flemmen Johansen til Dagbladet.

- Han erkjenner at det er begått noen feil, men vi ønsker ikke å utdype dette på nåværende tidspunkt.

- Erkjenner han straffskyld?

- Det vil han forklare seg om i retten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!