<strong> PÅ FLUKT UTEN PASS:</strong>  Politiet har hånd om de norske passene til de to savnede søstrene Rajana (t.v.) og Somaja Dudaeva, som ennå ikke var komme til rette torsdag kveld. Foto: Privat/Politiet.
PÅ FLUKT UTEN PASS: Politiet har hånd om de norske passene til de to savnede søstrene Rajana (t.v.) og Somaja Dudaeva, som ennå ikke var komme til rette torsdag kveld. Foto: Privat/Politiet. Vis mer

Politiet fant passene til de to savnede jentene

Tips fra tre land om Rajana (6), Somaja (8) og faren (43). Hovedeier i solid entreprenørselskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiet har i løpet av torsdagen fått flere tips fra publikum som mener de har sett de to savnede jentene Rajana (6) og Somaja (8) og og deres biologiske far Mansur Mahashev (43), som er siktet for bortføring av de to jentene.

- Tipsene har kommet fra tre land: Norge, Sverige og et tredje land. Vi har ennå ikke fått sjekket tipsene godt nok til at vi kan gå ut med nærmere opplysninger foreløpig, opplyser politiadvokat Iren Johnsen Dahl i Hedmark politidistrikt til Dagbladet.

Faren og døtrene var ikke pågrepet ved 19-tiden torsdag, vel to døgn etter at jentene ble bortført da de gikk av skolebussen som vanlig ved fosterforeldrenes hus i Markerudveien, om lag 14 kilometer fra Kongsvinger sentrum.

Hastevedtak før jul
Det var etter et hastevedtak 20. desember i fjor i Fylkesnemnda for barnevern og sosiale saker i Oslo og Akerhus at de to jentene ble plassert i fosterhjem på Kongsvinger.

- Vi har ikke funnet om faren eller jentene har etterlatt seg spor på sosiale medier eller vært i telefonkontakt med personer i Norge, sier politiadvokat Johnsen Dahl.

Fant passene via mor
Hun bekrefter at de norske passene til de to jentene er i politiets hender.

- Det var barnas mor som fortalte oss hvor passene var i avhør onsdag, sier Johnsen Dahl.

Moren har gått med på å levere fra seg sitt eget pass mens bortføringssaken pågår.

<strong> TIPS FRA TRE LAND:</strong>  Politiadvokat Iren Johnsen Dahl og kolleger sjekker tips som er kommet om den ettersøkte faren og de to døtrene. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix.
TIPS FRA TRE LAND: Politiadvokat Iren Johnsen Dahl og kolleger sjekker tips som er kommet om den ettersøkte faren og de to døtrene. Foto: Audun Braastad / NTB Scanpix. Vis mer

Hun ble løslatt etter avhør onsdag, men er fortsatt siktet for medvirkning til bortføring av døtrene.

- Utenriksdepartementet er ikke bedt om bistand i denne saken, opplyser vakthavende pressetalskvinne i UD, Astrid Sehl, til Dagbladet.

Norsk og russisk
Mor og de to døtrene er norske statsborgere, mens den ettersøkte og bortføringssiktede faren er russisk statsborger.

Begge foreldrene har tsjetsjensk bakgrunn. Faren kom til Norge i 2002, og døtrene er født i 2006 og 2007.

Han er registrert som 50 prosent-eier og styremedlem i et entreprenørselskap i Oslo med over 30 ansatte og solid økonomi, ifølge Brønnøysund-registrene.

Entreprenørselskapet er registrert som eier av en av de to bilene som politiet har etterlyst i forbindelse med bortføringen - en Toyota Corolla Verso med kjennetegn KH 41262.

Den andre etterlyste bilen, en Volvo XC90, ble stoppet På Fjellhamar onsdag kveld etter tips fra publikum.

Vurderer varetekt
Eieren ble pågrepet samtidig. Mannen i 30-årene er kollega av den ettersøkte barnefaren, og han er siktet for medvirkning til bortføring.

Fredag vil politiet avgjøre om han skal framstilles for varetektsfengsling.

- Han nekter enhver kjennskap til bortføringssaken. Han har gitt en forklaring på hvorfor vitner har sett bilen hans nær busstoppestedet der jentene ble bortført, sier Johnsen Dahl.


<strong> GOD ØKONOMI:</strong>  Den bortføringssiktede Mansur Mahashev (43) eier halvparten av et entreprenørselskap som gjør det bra økonomisk, ifølge Brønnøysund-registrene. Foto: Politiet.
GOD ØKONOMI: Den bortføringssiktede Mansur Mahashev (43) eier halvparten av et entreprenørselskap som gjør det bra økonomisk, ifølge Brønnøysund-registrene. Foto: Politiet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer