Politiet fant siktedes DNA på Kristins fingernegler

DNA-prøve av den siktede i mai ble et gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØNSBERG / OSLO (Dagbladet): Politiet pågrep og siktet onsdag kveld en 38-åring for drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999. Mannen ble i 2001 dømt for drapet, men så frikjent. Den siktede 38-åringen ble i dag varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. To av disse ukene er i full isolasjon. Mannen erkjenner ikke straffskyld.

Politiet tror nå, nesten 16 år etter drapet på Kristin, at de har klart å løse det som er en av Norges største drapsgåter. Politiet understreket i går at de hadde en fullstendig DNA-profil, og at nye analysemetoder var avgjørende for siktelsen og pågripelsen.

Politiet fant siktedes DNA på Kristins fingernegler og mener derfor det er sterke bevis på at han har hatt kontakt med henne.

Konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen, bekreftet at DNA-et var hentet fra avdødes fingernegler.

- Vi mener dette beviser at siktede har vært i nærkontakt med avdøde, og vi mener derfor kan knytte siktede til drapshandlingen, sier han.

Gjennombrudd i mai Abrahamsen forteller at det var i forbindelse med i forbindelse med narkosaken i mai, hvor den siktede ga en frivillig DNA-prøve, at de fikk et gjennombrudd i saken.  

- DNA-prøven ble sendt til folkehelseinstituttet som lagde en DNA-profil. Denne profilen matcher DNA vi har funnet på neglene til Kristin, sier visepolitimesteren.   

- Vi har valgt å tilbakekalle folk fra ferie for å jobbe med denne saken. Denne saken kommer til å bli prioritert. 

- Hva har den siktede forklart om dette DNA-beviset?  

DREPT: Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. Foto: NTB scanpix
DREPT: Kristin Juel Johannessen ble drept i 1999. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Han har gitt en forklaring till oss, men jeg ønsker ikke å uttale meg om hva den går ut på. Han benekter fortsatt å ha noe med drapet å gjøre, sier Abrahamsen.  

- Kan det være naturlige grunner til at DNA havnet på neglene til den avdøde?  

- Det er veldig liten sannsynlighet for det fordi det samsvarer ikke med den tekniske og taktiske etterforskningen, sier han.

Nye metoder Politiet kom i ettermiddag med siste nytt på en pressekonferanse på politihuset i Vestfold.

Abrahamsen sier nye metoder for DNA-analyse har ført til at politiet kunne komme med en full DNA-profil.

Den siktede 38-åringen nekter å ha noe med saken og gjøre. Den siktedes forsvarer Søren O. Hellenes hadde etter dagens fengslingsmøte følgende å si:

- Min klient erkjenner fortsatt ikke straffskyld. Han forklarte seg for politiet og svarte på alle spøsmål, sier Hellenes til Dagbladet.

Dagbladet skrev tidligere i dag politiet har tatt beslag i siktedes bopel i forbindelse med en straffesak i mai. Det var den 29. mai i år at Larvik Tingrett ga Vestfold politidistrikt medhold i en begjæring om å ransake 38-åringens bopel i Larvik.

Søren Hellenes sa til Dagbladet at han har inntrykk av at det ikke er noen sammenheng mellom denne ransakelsen og den nåværende drapssiktelse av klienten.

NYE BEVIS: Konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen sa på en pressekonferanse at siktedes DNA ble funnet på drepte Kristins fingernegler.

Foto: Christian Roth Christensen   /  Dagbladet
NYE BEVIS: Konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt Kjell Johan Abrahamsen sa på en pressekonferanse at siktedes DNA ble funnet på drepte Kristins fingernegler. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Selv om vi mener å sitte på meget sterke tekniske bevis, er det viktig å minne om at saken er under etterforskning, sa visepolitimester Abrahamsen på pressekonferansen.

- Vi håper at vi går mot en oppklaring. Vi sitter på sterke tekniske bevis, men det gjenstår etterforskning før vi tar ut en eventuell tilalte.

Skulle bade Det var torsdag 5. august 1999 Kristin ble drept. Den tolv år gamle jenta var på vei mot Goksjøvannet i Hedrum for å bade med ei venninne. Storesøsteren Linda kjørte etter Kristin, men hun dukket aldri opp hos venninna.

Kristin ble sist sett cirka klokka 18.40. 

Etter flere timers leting ble sykkelen hennes funnet. I tillegg til bagen hennes var den forsøkt gjemt bort.

Klokka 23.30 samme kveld ble 12-åringen funnet drept i et skogholt ved den øde Reppesgårdveien på Mørk i Hedrum. 

Liket ble funnet rundt 20 meter fra der sykkelen ble funnet. Obduksjonsrapporten viste at jenta døde av kvelning.