Politiet får 80 000 kroner i bot etter granskning om hvordan disse bildene havnet på nynazist-nettsted

Russiske nynazister truet med å komme til Norge for å drepe navngitte og avbildede «antifascister».

LEKKET FRA POLITIET: Bilder av nærmere 100 personer ble lagt ut på en russisk nettside. Nå vedtar oslopolitiet 80 000 kroner i bot. Faksimile: RUSSISK NYNAZISTISK FORUM
LEKKET FRA POLITIET: Bilder av nærmere 100 personer ble lagt ut på en russisk nettside. Nå vedtar oslopolitiet 80 000 kroner i bot. Faksimile: RUSSISK NYNAZISTISK FORUMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo politidistrikt er ilagt en foretaksbot på 80 000 kroner etter at politiets egne bilder av nærmere 100 personer ble lagt ut på en russisk nettside i 2011.

- Det er uheldig og beklagelig at dette skjedde, og vi ønsker nå å se på våre rutiner. Dette skjedde helt uten vår viten, sier visepolitimester Hans Halvorsen til Dagbladet.

Tatt under fotoframvisning Visepolitimester Halvorsen opplyser at de vedtar bota.

- Vi meldte i fra om saken til Spesialenheten i mai 2011. Bildene hadde blitt lagt ut på en russisk nettside som ble sporet tilbake til vårt lokale fotoregister. Vi legger til grunn at et vitne eller en fornærmet i en straffesak tok bilder av dette under en fotoframvisning uten at vi var kjent med det, sier Halvorsen.

Politiet mistenkte tidlig kretsen rundt den russiske nynazisten Vyacheslav Datsik, kalt «Rød Tarzan», for å ha tatt bildet. Ifølge VG ble en russisk statsborger (22) siktet i saken i mai i år.

Store svakheter Spesialenheten for politisaker har etterforsket saken, og har ikke funnet grunn til å laste politiet for at dette skjedde. Spesialenheten konstaterer at politiet ikke kan straffes for brudd på taushetsplikt.

Men i forbindelse med etterforskningen har de avdekket flere svakheter ved fotoregisteret, og mener oslopolitiet har altfor dårlig kontroll med registrering og sletting av informasjon i registeret.

I sin etterforskning avslørte Spesialenheten åpenbare svakheter ved bruken og gjennomføringen av fotoframvisninger. Svakhetene gjør spredning av bilder og informasjon til uvedkomne mulig.

- Vi vil nå se på hvordan man gjennomfører fotoframvisninger, sier visepolitimester Halvorsen.

KJENT RUSSISK NYNAZIST: Kretsen rundt Vyacheslav Datsik, også kalt «Rød Tarzan», ble tidlig mistenkt for å stå bak bildetakingen. Her er Datsik under et fengslingsmøte i Oslo tingrett etter at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet
KJENT RUSSISK NYNAZIST: Kretsen rundt Vyacheslav Datsik, også kalt «Rød Tarzan», ble tidlig mistenkt for å stå bak bildetakingen. Her er Datsik under et fengslingsmøte i Oslo tingrett etter at den ettersøkte mannen meldte seg i vakta til Politiets utlendingsenhet med en ladd pistol. Foto: Harald S. Klungtveit/Dagbladet Vis mer

- Vil dere forby enheter som kan ta bilder?

- Dette ble neppe tatt med et fotoapparat, og med dagens teknologi kan det skjule seg fotofunksjoner i til og med penner. Men dette er blant tingene vi ser på når vi nå gjennomgår våre rutiner.

Truet med blodbad I forbindelse med publiseringen av de nærmere 100 politibildene på det nynazistiske forumet truet grupperingen Nord-Front om å komme mannsterke til Oslo for å ta de avbildene personene, som ble omtalt som «antifascister».

- De skal ordne ting på russisk vis; antifascistenes hjerner kommer til å ligge på asfalten i Gamlebyen, skrev Georgij «den hvite» i en e-post til Dagbladet.

BEKLAGER: Visepolitimester Hans Halvorsen beklager at bildene kom på avveie, og varsler nå at de vedtar en foretaksstraff på 80 000 kroner og lover nye rutiner. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix .
BEKLAGER: Visepolitimester Hans Halvorsen beklager at bildene kom på avveie, og varsler nå at de vedtar en foretaksstraff på 80 000 kroner og lover nye rutiner. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix . Vis mer