TILLATER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) gir politiet lov til å bruke ekspanderende kuler. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILLATER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) gir politiet lov til å bruke ekspanderende kuler. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADETVis mer

Politiet får bruke kuler som er forbudt i krig

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har gitt politiet lov til å bruke ekspanderende ammunisjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I første omgang er det Beredskapstroppen og 800 innsatspersonell i landets 27 politidistrikter som har gjennomført 103 årlige treningstimer, som ordningen vil gjelde for, skriver VG.

Bakgrunnen for Politidirektoratets ønske om å bruke den omstridte kuletypen, er faren for at uskyldige tredjepersoner blir truffet. Haagkonvensjonen fra 1899 forbyr bruk av ekspanderende ammunisjon i krig.

- Vi er veldig godt fornøyd med at Justis- og beredskapsdepartementet nå gir oss tilgang til nye og bedre arbeidsverktøy. Vi har et ubevæpnet politi i Norge som skyter veldig få ganger i løpet av et år. Det skal vi fortsette å ha, sier leder Kaare Songstad i Politidirektoratets avdeling for beredskap og krisehåndtering.

To ganger tidligere - i 2003 og 2005 - anbefalte direktoratet å bytte ammunisjonstype, uten at regjeringen var enig. Argumentet har vært at de såkalte dumdum-kulene har større evne til å stanse den det skytes mot, fordi kulene gjør større skade. Etter nye tester hevder direktoratet at kulene gir «tilnærmet like» skader som helmantlet ammunisjon.

(NTB)