Politiet får bruke kuler som er forbudt i krig

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) har gitt politiet lov til å bruke ekspanderende ammunisjon.

TILLATER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) gir politiet lov til å bruke ekspanderende kuler. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
TILLATER: Justisminister Anders Anundsen (Frp) gir politiet lov til å bruke ekspanderende kuler. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I første omgang er det Beredskapstroppen og 800 innsatspersonell i landets 27 politidistrikter som har gjennomført 103 årlige treningstimer, som ordningen vil gjelde for, skriver VG.

Bakgrunnen for Politidirektoratets ønske om å bruke den omstridte kuletypen, er faren for at uskyldige tredjepersoner blir truffet. Haagkonvensjonen fra 1899 forbyr bruk av ekspanderende ammunisjon i krig.

- Vi er veldig godt fornøyd med at Justis- og beredskapsdepartementet nå gir oss tilgang til nye og bedre arbeidsverktøy. Vi har et ubevæpnet politi i Norge som skyter veldig få ganger i løpet av et år. Det skal vi fortsette å ha, sier leder Kaare Songstad i Politidirektoratets avdeling for beredskap og krisehåndtering.

To ganger tidligere - i 2003 og 2005 - anbefalte direktoratet å bytte ammunisjonstype, uten at regjeringen var enig. Argumentet har vært at de såkalte dumdum-kulene har større evne til å stanse den det skytes mot, fordi kulene gjør større skade. Etter nye tester hevder direktoratet at kulene gir «tilnærmet like» skader som helmantlet ammunisjon.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer