Riksrevisjonens årsrapport

Politiet får kjeft: 3800 beslag er ikke der politiet sier de skal være

Ifølge Riksrevisjonen er det store mangler ved politiets håndtering av beslag i straffesaker. Verst står det til i Oslo.

KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss liker dårlig hvordan politiet håndterer beslag i straffesaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss liker dårlig hvordan politiet håndterer beslag i straffesaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Riksrevisjonen undersøkte rutinene for beslag ved fem politistasjoner, fant de store mangler ved politiets håndtering av beslag i straffesaker.

- Mange beslag befinner seg ikke der systemet sier det skal være, står det i årsrapporten fra Riksrevisjonen.

Dårligst i Oslo

Årlig gjennomføres det mange tusen beslag i Norge, av alt fra skytevåpen til tyvegods. Hvert femte beslag blir gjort i Oslo politidistrikt, og i rapporten framheves Oslo politidistrikt som dårligst i klassen.

Revisjonen viser til at 3800 av beslagene, eller rundt 12 prosent, ikke oppbevares der politiets datasystem sier at det er.

- Vi finner det sterkt kritikkverdig at mange beslag i politi- og lensmannsetaten ikke befinner seg der virksomhetens datasystemer angir at de skal være, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Av de fem politistasjonene som ble undersøkt, kunne ingen vise fram dokumentasjon om når eller hvor destruksjonen av det enkelte beslag ble gjennomført, eller hvem som var til stede under destruksjonen.

- Berettiget kritikk

Egil Jørgen Brekke, leder av Felles Kriminalenhet i Oslo politidistrikt, mener kritikken er berettiget. Han sier det er menneskelige feil som fører til feilregistrering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer