<strong>KRITISK:</strong> Riksrevisor Per-Kristian Foss liker dårlig hvordan politiet håndterer beslag i straffesaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Riksrevisor Per-Kristian Foss liker dårlig hvordan politiet håndterer beslag i straffesaker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Riksrevisjonens årsrapport

Politiet får kjeft: 3800 beslag er ikke der politiet sier de skal være

Ifølge Riksrevisjonen er det store mangler ved politiets håndtering av beslag i straffesaker. Verst står det til i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Da Riksrevisjonen undersøkte rutinene for beslag ved fem politistasjoner, fant de store mangler ved politiets håndtering av beslag i straffesaker.

- Mange beslag befinner seg ikke der systemet sier det skal være, står det i årsrapporten fra Riksrevisjonen.

Dårligst i Oslo

Årlig gjennomføres det mange tusen beslag i Norge, av alt fra skytevåpen til tyvegods. Hvert femte beslag blir gjort i Oslo politidistrikt, og i rapporten framheves Oslo politidistrikt som dårligst i klassen.

Revisjonen viser til at 3800 av beslagene, eller rundt 12 prosent, ikke oppbevares der politiets datasystem sier at det er.

- Vi finner det sterkt kritikkverdig at mange beslag i politi- og lensmannsetaten ikke befinner seg der virksomhetens datasystemer angir at de skal være, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en pressemelding.

Av de fem politistasjonene som ble undersøkt, kunne ingen vise fram dokumentasjon om når eller hvor destruksjonen av det enkelte beslag ble gjennomført, eller hvem som var til stede under destruksjonen.

- Berettiget kritikk

Egil Jørgen Brekke, leder av Felles Kriminalenhet i Oslo politidistrikt, mener kritikken er berettiget. Han sier det er menneskelige feil som fører til feilregistrering.

- De fleste beslagene i Oslo kommer først til politihuset i Oslo. Dersom en politibetjent skal hente beslaget, for eksempel til politistasjonen på Manglerud, og glemmer å registrere ut beslaget fra politihuset i Oslo, blir det registrert som feil, sier Brekke.

- At 3800 beslag ikke er der systemet sier de skal være, betyr dere at det at dere ikke vet hvor beslagene er?

- Nei. I noen få tilfeller kan det være riktig, men vi vet som regel alltid hvor beslagene er.

Ifølge Brekke er det bare beslag som ikke ansees som verdibeslag som blir feilregistrert på denne måten.

- Vi har egne rutiner for verdibeslag, som våpenbeslag eller narkotika, sier han.

- Stor samfunnsmessig betydning

At beslagene ikke håndteres riktig kan få stor samfunnsmessig betydning, skriver Riksrevisjonen.

- Blant annet på grunn av den enkeltes rettssikkerhet, når beslaglagte ting brukes som bevis i straffesaker.

I tillegg skriver Riksrevisjonen at det er få adgangsbegrensninger til rom som brukes til midlertidig oppbevaring av beslag.

Nå anbefaler Riksrevisjonen at Justis- og beredskapsdepartementet sikrer at Politidirektoratets kontroll, oppfølging og rapportering på området tilpasses, slik at en effektiv intern kontroll oppnås.

Endret rutinene i Oslo

Ifølge Brekke har politiet i Oslo allerede gjort grep for å forbedre situasjonen, i samråd med Politidirektoratet.

- Vi har forbedret rutinene for registrering av beslag, for destruksjon av beslag og for hvor mange som har tilgang til rommene der beslag oppbevares, sier Brekke.

- Riksrevisjonen skriver at dette kan ha stor samfunnsmessig betydning, blant annet for individers rettssikkerhet. Hva er din kommentar til det?

- Det er helt riktig at det er alvorlig om viktige bevis mangler i en rettssak, men jeg kan ikke huske at det noen gang har skjedd i Oslo politidistrikt, sier Brekke.

Også kritisert i 2009

Det er ikke første gang politiets håndtering av beslag blir kritisert av Riksrevisjonen. Det samme skjedde i 2009.

Dette liker riksrevisoren dårlig:

- Det er kritikkverdig at Politidirektoratet ikke gjennomfører risikovurderinger og at direktoratet i liten grad følger opp og dokumenterer politidistriktenes håndtering og oppfølging av beslag, særlig siden vi også påpekte flere av disse utfordringene i 2009, sier Foss.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer