Politiet får refs for monstermast-aksjon

Sivilombudsmannen er sterkt kritisk. 

FÅR KRITIKK:  Politiet rykkt ut for å fjerne aktivister som ikke ville fjerne seg fra Statsnetts arbeidsområde i Rong i Hardanger i 2011. Nå refses de av sivilombudsmannen for håndteringen av protestene mot de såkalte monstermastene. Foto: Hardangeraksjonen/ Margrete Synnøve Jakobsen / Scanpix
FÅR KRITIKK:  Politiet rykkt ut for å fjerne aktivister som ikke ville fjerne seg fra Statsnetts arbeidsområde i Rong i Hardanger i 2011. Nå refses de av sivilombudsmannen for håndteringen av protestene mot de såkalte monstermastene. Foto: Hardangeraksjonen/ Margrete Synnøve Jakobsen / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet nedla ulovlig forbud mot ferdsel i området der kraftlinjen Sima-Samnanger ble bygd og må tåle kraftig kritikk for sin håndtering av saken.

I sin uttalelse om saken refser Sivilombudsmannen Politidirektoratet og Hordaland politidistrikt. Mannskaper fra politidistriktet rykket ut for å fjerne aktivister som ønsket å stanse arbeidet med de såkalte monstermastene sommeren 2011.

Det utløste et lite ras av kritikkverdige forhold: Først utstedte politiet et ferdselsforbud som var ulovlig, fordi det hadde for lang tidshorisont. Forbudet er heller ikke registrert i politiets operasjonslogg eller andre steder hos politiet.

En av de seks aktivistene klaget forbudet inn for Politidirektoratet. Også oppfølgingen saken fikk der er under enhver kritikk, ifølge Sivilombudsmannen.

«Politidirektoratet har ikke fulgt opp ombudsmannens henvendelser i saken på en tilfredsstillende måte. De fristene som ombudsmannen har satt er ikke overholdt, og det har vært nødvendig med gjentatte purringer. Svarene fra direktoratet har ikke vært tilstrekkelig utfyllende, og flere av ombudsmannens spørsmål er ikke besvart», heter det i uttalelsen. (©NTB)