AVKLARING: Forsvarer knut Lindboe forvarer 44-åringen, som fortsatt er siktet for drapet på Vegard Bjerck (43).
AVKLARING: Forsvarer knut Lindboe forvarer 44-åringen, som fortsatt er siktet for drapet på Vegard Bjerck (43).Vis mer

Politiet får ultimatum i Bjerckdrapet

Statsadvokat Pål S. Berg presser oslopolitiet i etterforskingen av Skøyendrapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Berg har gitt etterforskerne ultimatum for når de må bestemme seg om de mener 44-åringen drepte Vegard Bjerck (43) på Skøyen i Oslo i desember 2008.
Statsadvokat Berg skriver i et brev til 44-åringens forsvarer, advokat Knut Lindboe, at saken er meget omfattende, og at politiet skal utarbeide en sammenfatning.
—Det er herfra satt en absolutt frist for innstilling fra oslopolitiet til 31. august, fortsetter statsadvokat Berg.
44-åringen ble arrestert og siktet for knivdrapet i fjor sommer. Etter fem uker i varetekt ble han helt overraskende løslatt av politiet.

Ikke mistanke Bakgrunnen for Bergs brev et at Lindboe 1. februar i år skrev til statsadvokatene i Oslo og ba om fortgang i etterforskingen. Dette skjedde, etter at Oslo tingrett allerede i januar slo fast i en kjennelse at det ikke var skjellig grunn til å mistenke 44-åringen for drapet. Politiet har likevel valgt å opprettholde siktelsen for forsettlig drap. Politiet hevdet den gang at det gjensto tekniske undersøkelser knyttet til en rekke kniver som var beslaglagt i 44-åringens bolig på Skøyen. Kriminalteknikerne utelukket ikke på det tidspunktet at de kunne ha beslaglagt drapsvåpenet hjemme hos 44-åringen.
Lindboe fikk imidlertid ikke svar fra statsadvokatene på brevet fra 1. februar. 15. mars sendte han et nytt brev, som han heller ikke fikk svar på. I mai var tålmodigheten slutt, og forsvareren skrev til riksadvokaten, som reagerte umiddelbart. I et brev til statsadvokaten skrev assisterende riksadvokat Knut H. Kallerud, og krevde et umiddelbart svar.

Hastesak «I svaret må det opplyses om når saken kan forventes oversendt riksadvokaten til avgjørelse med statsadvokatens innstilling», fortsatte Kallerud.
Statsadvokat Berg skriver i brevet til Lindboe at han, etter at han får saken fra oslopolitiet, vil sende saken til riksadvokaten etter en «korttidig behandling».
Advokat Lindboe sier til Dagbladet at han opplever det som en særlig krenkelse at politiet i så lang tid opprettholder en siktelse for forsettlig drap mot en person som tingretten mener det ikke fins skjellig grunn til mistanke mot.
—Etterforskingen har tatt helt uforholdsmessig lag tid, sier han.