Politiet får utvidet DNA-tilgang

Nå blir det enklere for politiet å sjekke en siktet persons DNA-profil opp mot det såkalte sporregisteret, eller DNA-registeret, hos Kripos.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sporregisteret inneholder DNA-profiler til uidentifiserte personer. Profilene er utarbeidet i forbindelse med etterforskningen av en rekke saker som gjelder drap, voldtekt og ran. Tidligere hadde ikke politiet adgang til å sjekke DNA-profilen opp mot sporregisteret uten samtykke fra siktede.

- Dette fant vi urimelig. I statsråd sist fredag ble det derfor vedtatt en endring i loven slik at politiet ikke lenger trenger samtykke fra siktede for å sjekke vedkommendes DNA-profil opp mot registeret til Kripos, sier statssekretær Jørn Holme (V) i Justisdepartementet til Aftenposten.

Bakgrunnen for at Justisdepartementet tok initiativ til lovendringen var et tilfelle der en voldtektssiktet mann ga politiet tillatelse til å kjøre hans DNA-profil opp mot sporregisteret. Dermed ble ytterligere tre voldtektssaker oppklart.

Sporregisteret hos Kripos inneholder 391 DNA-spor fra ulike personer og en rekke forbrytelser. 62 av sakene dreier seg om uoppklarte ran.

NTB