Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet: Faren (31) påførte datteren (fire uker) kraniebrudd og alvorlig hjerneskade. Skal ha nektet mor å dra på legevakta

- Fryktet at politiet eller barnevernet ville bli involvert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 31-åringen som er siktet for grov vold mot sin fire uker gamle datter, ble i dag varetektsfengslet i fire nye uker i Oslo tingrett.

Samtidig blir barnets 24 år gamle mor løslatt.

Politiadvokat Sturla Henriksbø sier saken nå er så godt som ferdig etterforsket, og at han kommer til å sende en innstilling om tiltale mot mannen til statsadvokaten.

Vold 31-åringen ble refengslet fordi politiet mener det vil kunne virke støtende på allmenheten om han ble løslatt. For å fengsles på et slikt grunnlag må det være særlig sterk sannsynlighet for at vedkommende er skyldig.

- Vi mener det er sterke beviser for at han har utført en grov voldshandling mot sin datter, og at han handlet med forsett, altså at han gjorde det med vilje, sier politiadvokat Sturla Henriksbø.

Voldshandlingen skal ha skjedd på morgenen 5. januar i år. Mannen hadde da vært på nattevakt som drosjesjåfør, og barnets mor var ute i ca 40 minutter for å gjøre noen ærend.

- De er enige om at barnet var friskt før mor dro. Da mor kom hjem hadde barnet en kraftig blåveis, helt røde øyne og ville ikke ta til seg næring, sier Henriksbø.

Livstruende Mannen har forklart at han kom borti datteren med albuen i søvne. Politiet mener, med bakgrunn i en sakkyndig undersøkelse utført av rettsmedisinsk institutt, at babyen fikk flere støt mot området ved tinningen, og at det ble utsatt for kraftig filleristing.

Den lille babyen kom først til legevakta 7. januar, en og en halv dag etter hendelsen. Der ble det konstatert at hun hadde kraniebrudd, brudd på kravebeinet og blodutredelser i begge øynene. De avdekket en omfattende hjerneskade, og at barnet var livstruende skadet.

- Der og da ble det vurdert slik at hvis barnet sluttet å puste, ville man ikke forsøke gjenopplivning,

Barnet har overlevd, men har fått cerebral parese og har mistet synet.

- Hun har fått en omfattende hjerneskade som hun vil måtte leve med resten av livet, og hun vil ha et stort behov for hjelp, sier Henriksbø.

I kjennelsen fra retten i dag heter det at jenta ble ble påført omfattende hjerneskader og at hun mest sannsynlig vil få meget alvorlige
funksjonshemminger resten av livet.

- Skadene passer best med å skyldes at barnet har vært utsatt for kraftig, voldsom filleristing, samt ett eller flere støt mot venstre
tinningregion, heter det i sakkyndigvurderingen til rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen, ifølge kjennelsen.

- Nektet legevakt Barnets mor har forklart politiet at hun ville ta med babyen til legevakta med en gang etter at hun kom hjem 5. januar.

- Det ønsket ikke far, av frykt for at politiet eller barnevernet ville bli involvert. Vi har snakket med flere vitner som bekrefter at hun tok kontakt med flere ulike familiemedlemmer for å forsøke å få dem til å hjelpe til med å overtale ham om at de måtte oppsøke hjelp. Til slutt ble de enige om at de kunne gjøre det, så lenge hun sa at det var hun som gjorde det, sier Henriksbø.

Politiet har avhørt nære slektninger av ekteparet i Nederland som snakket med mor via video på nettet dagen før, som har bekreftet at barnet da var i god form. Barnet er nå under barnevernets omsorg.

Mannen begjærte seg løslatt i retten i dag, og tok betenkningstid på dommerenes spørsmål om han erkjenner straffskyld.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart