Politiet fikk ikke arrestere Krekar

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ville pågripe mulla Krekar da han landet på Gardermoen mandag. Men førstestatsadvokat Lasse Qvigstad stanset dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Aftenposten som siterer Nettavisen mener Qvigstad at PST har vært på ville veier i den omstridte mulla Krekar-saken. Den foreløpige siktelsen til PST holder ikke, og politiet ville gått på et solid nederlag i forhørsretten dersom det hadde kommet til et fengslingsmøte. Derfor fikk PST klar beskjed om å holde seg unna mulla Krekar da han landet på Gardermoen mandag kveld, skriver avisa.

Qvigstad skal ha skrevet et brev til PST hvor han framhever at det ikke er straffbart å forberede eller lede en voldelig eller militær motstandskamp i sitt eget hjemland, slik PSTs siktelse lyder.

Førstestatsadvokaten ville ikke kommentere saken overfor Aftenposten i går.

Lenge i landet

Mulla Krekar kan få et langvarig opphold i Norge selv om han blir utvist, skriver NTB.

Krekars advokat, Brynjar Meling, varslet i går at et eventuelt utvisningsvedtak vil bli anket gjennom hele rettssystemet helt fram til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. En slik behandling vil ta flere år.

Selv om norske myndigheter skulle komme til at det er grunnlag for å utvise kurderen, vil det bli vanskelig å gjennomføre et slikt vedtak.

- Jeg har ikke noe annet land enn Norge. Blir jeg utvist herfra, må FN finne et land til meg. Men jeg frykter ikke for å bli utvist. Norge er et demokratisk land som følger menneskerettighetene. Jeg har ikke gjort noe galt, sa Krekar til NTB.

Ikke reise

Han slo også fast at det ikke er aktuelt med nye hjemreiser til Irak.

- Jeg har ingen planer om det. Jeg får heller ikke komme inn verken i Irak eller Iran. Mitt liv er i fare på grunn av alt opps tyret rundt min person. Det er ikke trygt for meg å reise nedover, hevdet Krekar tirsdag ettermiddag.

Mens blant andre USA setter organisasjonen Krekar leder, Ansar al-Islam, i tilknytning til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida, hevder Krekar selv at han leder et politisk parti, selv om han innrømmer at organisasjonen har våpen.

- Jeg leder et politisk parti på linje med andre kurdiske partier. Det er ingen terroristorganisasjon som USA hevder, sier Krekar.

BLIR: Det er lite trolig at mulla Krekar forlater Norge med det første.