Politiet fikk ikke bære SV-politiker

HAMMERFEST (Dagbladet.no: En gammel korsbåndskade gjorde at Heidi Sørensen ikke turte å la politiet få bære henne vekk fra Snøhvit-aksjonen i 09.30-tida. Nå går turen til glattcella.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at politiet hadde båret vekk flesteparten av de 17 Natur og Ungdom-aksjonistene, kom turen til stortingsrepresentant Heidi Sørensen i 09.30-tida. Fordi hun mangler et korsbånd etter en gammel håndballskade, valgte hun å fjerne seg for egen maskin.

- Jeg skulle helst ha blitt båret vekk, sier SV-politikeren til Dagbladet.no.

Hun ble ihverfall påsatt håndjern før ferden gikk videre til glattcella på Hammerfest politikammer. For første gang ble også Natur og Ungdom-leder Elin Lerum Boasson arrestert etter å ha deltatt i aksjonen. Hun ble forrige uke kritisert for å sende ungdom mot politiet mens hun selv holdt seg på trygg avstand.

De 17 Natur og Ungdom-aksjonistene tok seg i 05-tida inn til en lekter som skal frakte anleggsmaskiner ut til den planlagte Snøhvit-terminalen.

Politiet ankom stedet en time seinere, og startet i 08.30-tida med å bære vekk ungdommene.

- De har tatt seg ulovlig inn på et område. Statoil har anmodet om at de må bli fjernet, og det vil skje i løpet av morgentimene, sier vaktsjef Frank Listøl i Vestfinnmark politidistrikt til NTB.

Politiet har tidligere beslaglagt Natur og Ungdoms lenker, så fjerningsjobben er langt enklere enn i forrige uke. Aksjonistene roper slagord og synger sanger, og politiet ønsker ikke å bruke unødig mye makt. Det vil neppe ta noe særlig lenger enn en halvtime til en times tid å fjerne alle demonstrantene.

- Det er ikke gøy på glattcelle, men jeg er forberedt på å bli arrestert, sa Heidi Sørensen til Dagbladet.no mens hun ventet på sin løftetur.

Hun har lagt igjen mobilen for å unngå at politiet beslaglegger den. Politiet dro på smilebåndet da de oppdaget den celebre demonstranten.

- Velkommen til Hammerfest, sa politiets aksjonsleder Olaf Andreassen til stortingspolitikeren og de andre nyankomne.

Nattas aksjon startet klokka 03 da Heidi Sørensen og 25 andre medlemmer av Natur og Ungdom gikk mot Rypefjord utenfor Hammerfest. Der ligger lekteren som skal transportere Statoils anleggsmaskiner ut til Melkeøya. Fordi politiet har beslaglagt begge bilene til Natur og Ungdom, måtte Sørensen og de andre ut til Polarbasen hvor lekteren ligger. Aksjonistene kunne heller ikke lenke seg fast i dag, fordi politiet også har beslaglagt alle lenkene til Natur og Ungdom.

- Og det har ikke vært så lett å få tak i nye lenker i Hammerfest på en søndag, sier Sørensen.

Mannens velsignelse

Hun bestemte seg lørdag for å slutte seg til aksjonistene i Natur og ungdom.

- Jeg var på fjelltur i Haldde i Alta, og fant ut at jeg var nødt til å gjøre dette. Min samvittighet sier meg at jeg ikke kan se på at Barentshavet snikåpnes for olje- og gassvirksomhet. Sørensen varslet SV-leder Kristin Halvorsen allerede før helga om at hun vurderte å reise til Hammerfest.

- Kristin sier hun har respekt for valget mitt, og jeg har inntrykk av at hun støtter meg.

Det gjør også ektemann og partifelle Olav Gunnar Ballo.

- Ja, han sier jeg får lov til å gjøre dette, sier Sørensen og ler. Ballo vil selv reise til Hammerfest i morgen.

- Han vil ikke begå sivil ulydighet, men han vil opp her for å markere at han støtter oss.

Hun er fullstendig klar over at hun begår en ulvolig handling, og en alvorlig handling som stortingspolitiker.

- Jeg har helt klart et ekstra ansvar for å følge loven som stortingsrepresentant. Men jeg mener det er riktig å ta i bruk sivil ulydighet når så store miljøinteresser står på spill, sier hun. Før hun trekker pusten og legger til:

- Det er veldig, veldig alvorlig.

Politiet overvåker

Sørensen ble møtt av politi allerede tidlig i går ettermiddag. Da hun gikk av bussen i Hammerfest, satt politiet og ventet.

- De følger oss som besatt. De er overalt, sier Sørensen.

Også de nye aksjonistene som kom med fly til Hammerfest ble møtt av politiet og tatt inn til samtale. Politiet i Hammerfest bruker nå alt de har av ressurser til å holde snøhvitaksjonistene under kontroll, og får i tillegg hjelp fra andre politidistrikt.

- Jeg vil ikke si hvor mye hjelp vi får. Men vi får den hjelpen vi trenger, sier politimester i Vest-Finnmark Arild Aaserød. Aaserød har nå bedt politidirektoratet om mer penger. Og vil få det.

Etter å ha latt Natur og Ungdom-medlemmene sitte i ro de tre første dagene av aksjonen, er holdningen nå null-toleranse. 21 aksjonister er så langt arrestert, og har til sammen fått bøter for 100 000 kroner. Så langt har førstegangsbota vært 3000 kroner. Nå går den opp.

- I tillegg vil vi nå ta ut tiltale mot de som har fått flere bøter, sier Aaserød.

Heidi Sørensen er forberedt både på bøter og tiltale.

- Det har jeg selvfølgelig tenkt nøye igjennom. Og det må jeg være villig til når jeg begår sivil ulydighet.

Hun risikerer også sivilt søksmål. Statoil har så langt tapt 10 millioner kroner på fem dager med aksjon, og truer med å saksøke både organisasjonen og de enkelte aksjonistene.

- Jeg tror det er uklokt av Statoil å saksøke miljøaktivister. Gjør de det så vil vi selvsagt møte dem i retten.

- BARE ARRESTER MEG: SVs Heidi Sørensen er ikke redd for politiet. Her er hun sammen med Elin Lerum Boasson, leder for Natur og Ungdom. Statoil har 30 sikkerhetsvakter fra Securitas på plass i Hammerfest. Og flere er på vei.
TRØBBEL: I går kunne ikke aksjonistene lenke seg fast. Politiet har beslagtlagt alle lenkene til Natur og Ungdom.
NULLTOLERANSE: Politiet i Hammerfest klippet onsdag over kjettingene som aksjonister fra Natur og Ungdom hadde brukt til å lenke seg fast med.
<B>MÅTTE GÅ SELV: En gammel håndballskade gjorde at SV-politikeren fulgte med da det ble hennes tur til å bli tatt hånd om av politiet.
<B>FIKK HÅNDJERN: Politiet frakter Heidi Sørensen til glattcella i Hammerfest etter dagens Snøhvit-aksjon.