Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet fikk ikke kontakt med helikopteret på det «gamle» nødnettet

Prøvde å advare piloten flere ganger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da helikopteret kom inn mot ulykkesstedet i dag tidlig, sto politimennene på bakken og prøvde å advare dem.

De kom ikke gjennom på det analoge nettverket, også kjent som det gamle nødnettet.

- Vi forsøkte gjentatte ganger å kalle opp helikopteret, da vi fikk vite at de var i nærheten. Det var for å gi informasjon om hvordan det så ut i området, blant annet med elektriske kabler og andre ting som kan være av til hinder, sier  stabsjef Kjell Magne Tvenge i Nordre Buskerud politidistrikt til Dagbladet.

Helikopteret traff en strømledning da det prøvde å lande og styrtet deretter i bakken.

Brukte gammelt samband Tvenge sier det er rutine at de prøver å få kontakt med helikoptre som skal lande, for å beskrive landingsforholdene.

- Vi har vanlig analogt samband, så vi forsøkte å bruke redningskanalen i det nettet vi har, sier Tvenge til Dagbladet.

Han vet ikke om meldingene ikke kom fram til luftambulansen, om de ikke fikk svarene, eller om det var andre grunner til at luftambulansen ikke svarte.

 STYRTET UNDER REDNINGSOPPDRAG:  Et helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sønsterudtunellen på E16 ved Sollihøgda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STYRTET UNDER REDNINGSOPPDRAG: Et helikopter fra Norsk Luftambulanse styrtet ved Sønsterudtunellen på E16 ved Sollihøgda. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Vi fikk ikke svar fra luftambulansen. Vi vet ingenting om årsaken til at helikopteret ikke snakket med oss, fortsetter Tvenge.

Nettet aktuelt 22.juli 22. juli 2011 oppsto det problemer med samordnet kommunikasjon mellom nødetatene fordi Nordre Buskerud politidistrikt ikke er utbygget med det nye digitale sambandet for blålysetatene. 22. juli-kommisjonen pekte også på at disse utbyggingene var forsinket.

Nordre Buskerud benytter fortsatt det gamle nettet.

- Det er det vi har. Alle ville jo ha hatt det nye nødnettet for lenge siden, og vi er en del av utrullinga av det nye nettet. Prosessen er i gang, men det tar jo lang tid før vi får det, sier Tvenge.

Politiet har ikke oversikt om AMK-sentralen eller brannvesenet var i kontakt med helikopteret for å informere om landingsforholdene. De kan ha landet i blinde. Tvenge utelukker ikke at det kan ha oppstått kommunikasjonssvikt før.

- Det kan ha skjedd før, men stort sett så har vi jo et fungerende samband, sier han til Dagbladet.

- Har to nettverk
I helikopteret av typen som styrtet, EC135 P2+, brukes det to typer nødnett.

- Det bruker både det gamle helseradionettet og det nye nødnettet. Det er forløpig ikke klart hvilke av disse som var i bruk da ulykken skjedde. Dette er en av de tingene som blir undersøkt.

Hun sier det ikke finnes en logg fra helikopterets samtaler med omverdenen.

- Det finnes ingen logg i helikopteret som kan avklare samtalene. Det har ikke en svart boks slik som flyene har, sier Eline Dalland i Norsk Luftambulanse.

Det er av hensyn til vekt at helikopteret ikke har en slik svart boks. Politiet har nå avsluttet sine undersøkelser for kvelden og vil fortsette etterforskningen i morgen. De vil jobbe med å finne ut hvordan det ble kommunisert med helikopteret før ulykken.

Nå undersøker havarikommisjonen om kraftlinja ved ulykkesstedet på Sollihøgda var synlig i det havarerte helikopterets GPS-system.

 SKAL UNDERSØKES:  Havarikommisjonen skal undersøke vraket av helikopteret, for å bestemme hva som gjorde at det styrtet. Foto: Bjørn Langsem.
SKAL UNDERSØKES: Havarikommisjonen skal undersøke vraket av helikopteret, for å bestemme hva som gjorde at det styrtet. Foto: Bjørn Langsem. Vis mer