Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet fjerner restriksjonene for asylsøkerne i Finnmark

Får bevege seg fritt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fjerner restriksjonene på bevegelsene til alle asylsøkerne ved Ankomstsenter Finnmark.

De anser det ikke lenger som nødvendig at asylsøkerne skal ha et bestemt oppholdssted, slik det ble bestemt i helga.

I alt 82 personer ved Ankomstsenter Finnmark utenfor Kirkenes ble pågrepet fredag, noe som innebar at de ikke fikk forlate senteret. Blant de pågrepne var 15 barnefamilier, som ble løslatt mot meldeplikt samme dag.

Kritisk Redd Barna var blant dem som reagerte på disse pågripelsene.

- Barn skal ikke pågripes og holdes innesperret. FN sier at selv svært kortvarig frihetsberøvelse av barn kan være svært skadelig for barnets utvikling, sa generalsekretær Tove Wang i Redd Barna til Dagbladet fredag.

- Hvor er hensynet til de barna som nå er stengt inne med piggtrådgjerder og politi rundt seg?

Søndag ble resten av de pågrepne asylsøkerne løslatt mot pålegg om et bestemt oppholdssted i inntil ei uke. De fikk bare lov til å forlate leiren til bestemte tider. Det er disse restriksjonene politiet nå har bestemt å fjerne.

- Ikke kriminelle Også FNs høykommissær for flyktningers Nord-Europa-sjef Pia Prytz Phiri har vært kritisk til pågripelsene. Hun besøkte i dag ankomstsenteret, og gjorde det da klart at de er skeptisk til fengsling av asylsøkere.

- Vi syns ikke barn skal fengsles overhodet. Asylsøkere bør ikke fengsles annet enn i unntakstilfeller. Det er ikke kriminelle vi snakker om, sa hun.

- Rettsløse Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) varslet mandag at de vil stevne Politiets utlendingsenhet. Dette fordi de mener ei gruppe asylsøkere som ble transportert fra andre mottak og til Vestleiren for over en uke siden, ble internert, selv om politiet benekter at dette skjedde, ifølge NRK.

- Vi trenger å få avklart om det som skjedde, er i samsvar med lovverket. Vi kom i en situasjon der politiet benektet at asylsøkerne var pågrepet, mens beboerne opplevde at de ble nektet å forlate leieren og dermed var de facto pågrepet, sier seniorrådgiver Jon Ole Martinsen i NOAS til NTB.

- Med dette gjorde PU individer rettsløse i hele denne perioden, mener Martinsen.

Han sier det er spesielt alvorlig dersom barnefamilier ble internert, og peker på at barn har et langt sterkere rettsvern mot frihetsberøvelse enn voksne.

Politioverbetjent Tor Espen Haga i Politiets utlendingsenhet (PU) sier til NRK at PU vil ta stilling til saken når de eventuelt får en stevning.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media