Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet fjernet Greenpeace-aktivister

Politiet måtte fysisk fjerne Greenpeace-aktivistene som aksjonerer ved et kullanlegg på Svalbard.

DEMONSTRERTE: Aktivister fra Greenpeace under fredagens okkupasjon av lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard i protest mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard.
Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull, som skal til et portugisisk kullkraftverk. I dag måtte politiet fjerne demonstrantene fysisk. Foto: Greenpeace Christian Aslund / Scanpix
DEMONSTRERTE: Aktivister fra Greenpeace under fredagens okkupasjon av lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard i protest mot planene om fortsatt norsk kulldrift på Svalbard. Kulltransportskipet MV Pasha blir hindret i å laste 70.000 tonn kull, som skal til et portugisisk kullkraftverk. I dag måtte politiet fjerne demonstrantene fysisk. Foto: Greenpeace Christian Aslund / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Fristen for å fjerne seg frivillig gikk ut i dag klokken åtte om morgen for Greenpeace-aktivistene som aksjonerer ved et kullanlegg på Svalbard. Da de ikke flyttet seg måtte politiet fjerne aksjonistene fysisk fra stedet:

— Vi konfronterte demonstrantene, og gjentok anmodningen om å fjerne seg frivillig, sier assisterende sysselmann Lars Fause til NTB.Fem aksjonister fra Greenpeace hadde plassert seg på ulike nøkkelpunkter på lasteanlegget ved Sveagruva på Svalbard.
Da aktivistene ikke gjorde tegn til å etterfølge anmodningen, gikk politiet til verks. Politiet klatret opp for å fysisk hente ned demonstrantene.

Overnattet i kran
— Det hele gikk rolig og greit for seg, sier leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge.
Greenpeace gikk til aksjon fredag morgen. Flere demonstranter plasserte seg på ulike steder i anlegget, og fem ble værende natten over.
— De har overnattet ute, oppe i en kran. Det var 15 minusgrader og vind i natt, men det har gått bra. De ville ikke flytte seg frivillig, men ville heller ikke sette seg til motverge, opplyser leder Truls Gulowsen.Stemningen mellom politi og aksjonister skal ha vært gemyttlig.
— De skjønte hva vårt oppdrag er, og vi forstår hva de ønsker å formidle. Men dette er en ulovlig demonstrasjon, og de som valgte å bli, risikerte å bli pågrepet og få en straffereaksjon, sier Fause.
Aksjonistene risikerer bøter. Hvor store disse eventuelt blir, er det ennå ikke tatt stilling til, ifølge assisterende sysselmann. To av aksjonistene forlot kontrollrommet frivillig fredag kveld. Fem aksjonister valgte å bli værende.

Søkelys på kulleksportI tillegg til de fem som blokkerer anlegget, har Greenpeace flere til stede på kaia.
— Vi har ikke noe ønske om å komme i konflikt med politi eller selskapet Store Norske Spitsbergen Kullkompani. Men det er en alvorlig sak å eksportere så store mengder kull, og det ønsket vi å sette søkelys på, sier Gulowsen.

Målet bak aksjonen var å hindre lasting av 70.000 tonn kull som skal til et portugisisk kullkraftverk.
Bakgrunnen er at gruva Svea Nord trolig vil være tom for kull i 2014, og neste år skal Stortinget avgjøre om det skal gis tillatelse til å åpne en ny gruve.
— Gjennom denne aksjonen har vi satt et etterlengtet og viktig søkelys på norsk svalbardpolitikk og kulleksport. Det later til at få har kjent til at vi eksporterer mellom 2,5 og 4 millioner tonn kull i året til europeiske kullkraftverk, sier Gullowsen.
Omregnet til CO2-utslipp, tilsvarer det tre Mongstad-kraftverk eller hele den norske bilparken, nemlig 6-8 millioner tonn i året, ifølge Greenpeace.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media