I MOSKEEN: Politispesialist Erik Andersen informerte de framøtte ved moskeen tirsdag. Fredag vil han være til stede i moskeen igjen. Til høyre: Ghulam Sharwar, styreleder. Foto: Endre Vellene
I MOSKEEN: Politispesialist Erik Andersen informerte de framøtte ved moskeen tirsdag. Fredag vil han være til stede i moskeen igjen. Til høyre: Ghulam Sharwar, styreleder. Foto: Endre VelleneVis mer

Politiet følger fredagsbønnen i den økseangrepede imamens moské

- Betryggende, sier styrelederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ventet over tusen personer til fredagsbønnen i Central Jamaat-E Ahl-E Sunnat, Norges største moské, i morgen.

Samlingen vil bli noe annerledes enn vanlig, etter at imam Nehmat Ali Shah ble angrepet med øks etter at han kom hjem fra kveldsbønnen mandag denne uka.

- Det kommer til å være mange her. Vi kommer til å si litt om det som har skjedd, sier Ghulam Sarwar, styreleder i moskeen, til Dagbladet.

Uniformert patrulje Politiet har varslet moskeen om at de vil ha minst en uniformert patrulje i nærheten av moskeen.

- De vil nok være til stede utenfor, sier Sarwar.

Oslo-politiets dialogekspert Erik Andersen, som har hatt et tett samarbeid med moskeen i seks-sju år, kommer også til å være tilstede, slik han var under ettermiddagsbønnen tirsdag, hvor han advarte mot hevngjerrighet og oppfordret til å la politiet få ta seg av etterforskningen.

- Jeg vil framføre noe av det samme budskapet som jeg gjorde da. Men det er mange flere der under fredagsbønnen, sier Andersen til Dagbladet.

Han sier det trolig ikke vil bli snakk om uniformerte politivakter på trappa utenfor, men at de vil være «i området».

- Det er ingen trusselsituasjon mot moskeen som sådan, sier politispesialist Andersen.

Betryggende Styreleder Sarwar sier han synes det er fint at politiet vil være i nærheten.

- Det er betryggende. De har kjørt rundt i området omtrent hver halvtime denne uka, sier Sarwar, som sier flere av medlemmene har fortalt at de føler seg utrygge.

Som Dagbladet skrev tirsdag har moskeen hatt egne vakter under fredagsbønnen, som en følge av en årelang konflikt. Moskeen har også et eget avansert overvåkningssystem.

- Planlagt Politiinspektør Grete Lien Metlid sier ingen er pågrepet og at det ikke er noen som har status som mistenkt etter drapsforsøket mandag kveld. Hun sier de fortsatt holder alle muligheter åpne, også at det kan være hatkriminalitet.

- Det er ting som tyder på at det har vært en viss planlegging i forkant, sier Metlid til Dagbladet.

Imamen ble angrepet da han var på vei hjem etter kveldsbønnen. Sønnen Jawad Haider har sagt til Dagbladet han er sikker på at den som angrep var ute etter å drepe faren.

I avhør Politiet etterforsker om drapsforsøket kan ha sammenheng med den årelange konflikten ved moskeen. Metlid bekrefter at flere som har vært involvert i konflikten har vært inne til avhør, men det er ingen som har status som mistenkt eller siktet i saken.

Fire menn har de siste årene fått besøksforbud mot imam Shah.

I 2007 og 2011 ble en mann som nå er i 50-åra ilagt besøksforbud mot imamen.

- Dette er lenge siden. Jeg har ikke lenger noe med imamen eller moskeen å gjøre, sa norskpakistaneren til Dagbladet tirsdag.