Politiet foretok ingen rekonstruksjon

Politiet i Bergen lot være å gjennomføre en rekonstruksjon, som etter all sannsynlighet ville avslørt at Monika ble drept.

Monika Sviglinskaja. Foto: Politiet / ABC Nyheter
Monika Sviglinskaja. Foto: Politiet / ABC NyheterVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det meste har gått galt for politiet i Hordaland, etter at åtte år gamle Monika Sviglinskajas, ble funnet død i november 2011. Politiet i Bergen konkluderte med at den åtte år gamle jenta hadde begått selvmord.

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder - også i Kripos - at politiet i Bergen aldri gjennomførte en teknisk rekonstruksjon, noe som er normal prosedyre i saker hvor politiet er usikre på om det er drap. Og noe som etter all sannsynlighet ville avdekket at den åtte år gamle jenta ble drept.

Gir politiet stryk Tre av Norges mest erfarne drapsetterforskere gir politiet i Bergen stryk, og stiller seg fullstendig uforstående til at politiet kunne legge saken bort.

Leder i Norsk Forening for Etterforskning og Sikkerhet (NEFS) John Christian Grøttum har mange års erfaring fra Kripos og Mordkommisjonen.

- En rekonstruksjon er helt nødvendig. Det er for meg fullstendig uforståelig at det ikke ble gjennomført i denne saken. Heller ikke i Fritz Moen-saken (Moen ble uskyldig dømt for to drap som han ikke begikk på 1970-tallet og som han siden ble frikjent for), eller i Bjugn-saken (påstander om omfattende seksuelle overgrep mot barn) ble det avholdt rekonstruksjon. Hadde politiet i Bergen tatt lærdom av de sakene, kunne dette vært unngått, sier John Christian Grøttum til Dagbladet.

- En teknisk rekonstruksjon vil bekrefte eller avkrefte om det man tror faktisk er mulig, eller ikke, sier Grøttum.

- Forundret Leif A. Lier, som trolig er den som har etterforsket flest drap i Norge - i Mordkommisjonen til Kripos og sjefsetterforsker i Oslo - er forundret over politiet i Bergen.

- I Monika-saken ville det vært helt naturlig å gjennomføre en teknisk rekonstruksjon. Det har kommet fram mange detaljer, som med tydelighet viser at en rekonstruksjon ville gitt svar, og som ville ført til at saken ikke ble henlagt, sier Leif A. Lier.

Lier understreker at han bare kjenner saken via mediene.

- En skandale Heller ikke Finn Abrahamsen - som i mange år hadde ansvaret for etterforskning av drap i Oslo, forstår at politiet i Hordaland politidistrikt lot være å gjennomføre en rekonstruksjon.

- Monika-saken er en komplett skandale for politiet i Bergen, og er med og svekker folks tillit til politiet og rettsapparatet, sier Finn Abrahamsen.

- Det virker ikke som om politiet i Bergen har lært, eller fulgt med i timen. Når det er slått hull i ei glassrute, når Monika blir funnet med et knyttet lærbelte rundt halsen, gjenstander har blitt stjålet fra boligen og telefonen hennes er borte, da burde også etterforskere i Bergen forstå at noe ikke stemmer, sier Finn Abrahamsen.

- En teknisk rekonstruksjon ville kunne gitt flere svar, sier Abrahamsen som etter flere ti år i politiet jobber som privatetterforsker.

- UFORSTÅELIG: Tidligere drapsjeger John Chr. Grøttum  mener det er uforståelig at det ikke ble foretatt en rekonstruksjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- UFORSTÅELIG: Tidligere drapsjeger John Chr. Grøttum mener det er uforståelig at det ikke ble foretatt en rekonstruksjon. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- I min tid ved Oslo politidistrikt hadde vi et nært samarbeid med rettsmedisinere. Det var helt nødvendig, og vi lærte av våre og andres feil. De siste åra har jeg jobbet med flere saker hvor politiet i Bergen har vært involvert. Og ja, det er flere saker hvor jeg undrer meg over avgjørelser som er tatt av politiet og politijuristene i Bergen, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Kritisk til politiet i Bergen Den erfarne drapsetterforskeren er også kritisk til etterforskningskompetansen til de som jobber med drap i Bergen.

- I norsk politi har det vært en tradisjon å få jobb etter ansiennitet. Det har blitt noe bedre, men fortsatt er det slik at det ikke er noen autorisering av drapsetterforskere. Det hjelper ikke å gå på et kurs, det er ikke alle som er egnet til å jobbe som drapsetterforskere, sier Finn Abrahamsen til Dagbladet.

Han mener at samtlige som ansettes for å etterforske drap, ved siden av det formelle må dokumentere at de er egnet til å jobbe med denne typen saker.

- Da jeg jobbet i Oslo-politiet, tok vi dette opp med daværende justisminister Knut Storberget. Men han bare avviste vårt forslag om en egen autorisasjonsordning for drapsetterforskere, sier Abrahamsen.

- Svekket tillit - Politiet i Bergen hevdet i går at det hadde vært en bred etterforskning av Monika-saken?

- Jeg hørte det, og da ble jeg virkelig skremt. Hvis dette er hva politiet i Bergen mener er en bred etterforskning har de en egen standard for etterforskning. Det er rett og slett ikke troverdig og svekker folks tillit til rettsvesenet generelt og politiet spesielt, og det er virkelig alvorlig, sier Finn Abrahamsen.

- SKANDALE:  Tidligere drapsjeger Finn Abrahamsen fastslår at Monika-saken er en skandale for politiet i Bergen, Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- SKANDALE: Tidligere drapsjeger Finn Abrahamsen fastslår at Monika-saken er en skandale for politiet i Bergen, Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Den tidligere sjefen for avdelingen som etterforsket drap i Oslo, fnyser av politiet i Bergen som nå vil granske seg selv.

- Nå må riksadvokaten gripe inne. Denne tragiske saken må granskes av noen som ikke har bindinger til politiet i Bergen. En uavhengig gransking, som igjen må føre til at henleggelsen av denne saken får konsekvenser, sier Finn Abrahamsen.

-FORUNDRET :  Tidligere drapsjeger Leif A. Lier er forundret over politiet i Bergen.
Foto: Tone Georgsen  / Scanpix
-FORUNDRET : Tidligere drapsjeger Leif A. Lier er forundret over politiet i Bergen. Foto: Tone Georgsen / Scanpix Vis mer