- Politiet forfalsket sentralt bevis mot Arne Treholt

Dette bildet beviser at politiet forfalsket det såkalte pengebeviset i spionsaken, hevder forfattere i ny bok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
Taperester på Arne Treholts koffert beviser at overvåkingspolitiet fabrikkerte et av mest sentrale bevisene i spionsaken, hevdes i en ny bok som lanseres i dag.

Den oppsiktsvekkende påstanden fremsettes i boken «Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken», skriver Aftenposten.

Geir Selvik Malthe-Sørenssen har skrevet boken sammen journalist Kjetil Bortelid Mæland.

- Politiet jukset med pengebeviset. Vi har fremskaffet ugjendrivelig bevis for at bildene som skulle dokumentere pengefunn i Treholt leilighet før han ble arrestert, i virkeligheten må ha blitt tatt etter at Treholt ble pågrepet. Bildene er rett og slett konstruert i ettertid. De er ikke tatt i Treholt leilighet. Sannsynligvis i overvåkingspolitiets lokaler i politihuset på Grønland i Oslo, hevder Malthe-Sørenssen.

Pengebeviset var et av de viktigste bevisene i spiondommen på 20 års fengsel som Arne Treholt ble idømt.

Lasse Qvigstad, daværende aktor i Treholt-saken, sier til Aftenposten at han tar opplysningene ytterst alvorlig.

- Vi må nå først få lest boken og satt oss nærmere inn i påstandene før vi tar stilling til hvilken måte saken skal følges opp på, sier han.

Arne Treholts forsvarer, Harald Stabell, sier at det vil være oppsiktsvekkende om ikke påtalemyndigheten ber Gjenopptagelseskommisjonen om å gjenåpne saken.

Daværende leder for Politiets sikkerhetstjeneste, Jostein Erstad, beskriver på sin side opplysningene om at politiet skal ha konstruert bildet som «tull». Han avviser overfor Aftenposten at politiet skal ha endret bevismateriale i etterkant. (NTB)