Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet forlot 16-åring hos torturistene

Åtte ungdommer tiltalt for massiv tortur og voldtekt.

POLITIET KOM - OG GIKK: Morgenen etter den flere timer lange torturnatta gikk politiet inn i denne leiligheten, noterte navnet på bl.a. det 16 år gamle offeret. Men politifolkene skjønte ikke at han skal ha blitt torturert - og forlot leiligheten. Foto: ERLING HÆGELAND
POLITIET KOM - OG GIKK: Morgenen etter den flere timer lange torturnatta gikk politiet inn i denne leiligheten, noterte navnet på bl.a. det 16 år gamle offeret. Men politifolkene skjønte ikke at han skal ha blitt torturert - og forlot leiligheten. Foto: ERLING HÆGELAND Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||STAVANGER (Dagbladet): Politifolkene forsto neppe hvilken grotesk scene de var vitne til, da det torsdag morgen 4. desember i fjor undersøkte en rekkehusleilighet i et villastrøk i utkanten av Haugesund.

Gjennom hele natta skal en 16 år gammel gutt blitt torturert og truet med å bli drept av en gjeng jevngamle ungdommer, samt av en 25-åring som bodde i leiligheten. Torturofferets 18 år gamle venninne skal i tillegg ha blitt voldtatt.

Da politiet ringte på, skal 16-åringen ha blitt kledd på i en fei for å skjule torturskadene. Han skal ha blitt kommandert til å legge seg i ei seng og pakke dyna over seg, og fikk klar beskjed: Hvis han sladret til politifolkene, var han ferdig.

Bønn om hjelp
I dag begynner den to uker lange rettssaken i Haugesund tingrett, der åtte ungdommer i alderen 15 til 25 år, flere av dem barneverns- barn, står tiltalt for massiv tortur og voldtekt.

I tre døgn skal torturofferet ha blitt holdt fanget, før politiet hentet ham ut av leiligheten ved 14-tida fredag 5. desember. Men det har til nå ikke vært kjent at politiet var i snakk med torturofferet i leiligheten over ett døgn i forveien, angivelig på jakt etter barnevernsrømlinger.

 Inne i leiligheten — som var full av ungdom — stanset politifolkene ved 16-åringen. Liggende påkledd under dyna skal politiet ikke kunne ha sett kroppens omfattende brannsår, oppiskede hud og slagskader.

Gutten håpet imidlertid alarmklokkene ville ringe ved synet av hans opphovnede ansikt. Da politiet ba om navnet hans, skal 16-åringen ha dristet seg til å oppgi sitt virkelige navn. Han skal imidlertid ha blitt for redd til å be om hjelp.

Men politiet forsvant fra leiligheten, uten å ta ham med.

— Ekstra psykisk tortur
Guttens advokat, Liss Byrkjedal, sier at han opplevde det som en enorm ekstrabelastning å tro han var reddet.

— Hvorfor gjorde ikke politiet noe mer da de fant ham første gangen, sier Byrkjedal.

Byrkjedal mener gutten dermed ble utsatt for over ett døgn ekstra med psykisk tortur. Advokaten er fornøyd med oppfølgingen fra politiet. Men klienten har stilt spørsmål ved politiets rutiner, og hun mener det ville værtpå sin plass om politiet evaluerte hvorfor de ikke reagerte raskere.

Men etter hva Dagbladet kjenner til, bestrider politiet at 16- åringen var etterlyst da politifolkene noterte navnet hans under det første besøket i torturleiligheten. Hvis dette er korrekt, kan spørsmålet bli om politiet likevel burde ha skjønt at gutten var blitt mishandlet?

— Jeg er kjent med at politiet gikk inn i leiligheten 4. desember, at de påtraff gutten og deretter forlot stedet. Men siden dette vil bli et tema under hovedforhandlingene, er det ikke naturlig for meg å kommentere omstendighetene i detalj, sier statsadvokat Bjørn Enoksen Ristesund.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling