- Politiet forskjellsbehandler innringere

Språkproblemer hjelper dårlig. Ny forskning.

FORSKNINGSOBJEKTET: Sentrum politistasjon i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM
FORSKNINGSOBJEKTET: Sentrum politistasjon i Oslo. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Har man språkproblemer eller problemer med å legge fram sin sak, kan det føre til at man får dårligere behandling når man ringer inn til politiets nødnummer, viser en fersk doktoravhandling.

- Ut fra enkelte av samtalene med betjentene ser det faktisk ut til at de synes enkelte innringere ikke har krav på samme respekt som andre, sier Kari Gresvik Rønneberg, lektor ved Politihøgskolen, til Forskning.no.

Rønneberg har i sin doktorgrad gått gjennom 900 lydopptak av samtaler med personer som har ringt politivakten ved Sentrum politistasjon i Oslo. Hun understreker riktignok at betjentene er svært høflige og hjelpsomme i de aller fleste samtalene, men at samtaler der innringeren ikke fikk tilstrekkelig hjelp, eller samtaler som «skar seg», hadde flere fellestrekk:

- I samtaler der noe skurrer, eller der samtalen blir konfliktfylt, er det nettopp fraværet i forklaringer fra betjenten som er et påfallende trekk, sier Rønneberg, og legger til at hun har observert mangel på empati:

- Analysen viser også at der samtalen tilspisser seg og ender som konfrontasjon, kan en utløsende faktor være den profesjonelles mangel på empati og uttrykt forståelse overfor den andres situasjon, tror Rønneberg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer