Politiet forsøker ikke å få opphevet taushetsplikten

Mener siktedes tilstand er for dårlig. Regner med å få vite nøyaktig tidspunkt for drapet i morgen.

ÅSTEDET: Her i Tomasjordvegen i Tromsdalen fant politiet de tre drepte på søndag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.no
ÅSTEDET: Her i Tomasjordvegen i Tromsdalen fant politiet de tre drepte på søndag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet.no): Etter å ha tilstått å drapene på et ektepar og ektemannens mor søndag, er nå den siktede 38-åringen på en psykiatrisk avdeling tilknyttet Universitetssykehuset i Tromsø, kalt Åsgård.

De siste dagene har Dagbladet og andre medier kartlagt den siktedes lange historie i psykiatrien og rettsvesenet. Blant annet har han to dommer for grove ran og skal ha vært tvangsinnlagt med psykoser flere ganger.

- Ikke forsvarlig
I arbeidet med å forstå eventuelle motiver og mannens bakgrunn, utgjør legenes taushetsplikt fremdels et problem for politiet.

- De har jo taushetsplikt overfor oss. Så dem får vi ikke mye fra, sier politiadvokat Elin Norgård Strand til Dagbladet.no.

Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet
Grafikk: Kjell Erik Berg/Dagbladet Vis mer

For at politiet skal få informasjon om siktedes historie, må han selv gi klarsignal til legene og advokaten om det. Politiet har heller ikke forsøkt å få opphevet taushetsplikten.

- Vi synes ikke det har vært forsvarlig å be siktede om å frita legen for den, ikke i hans tilstand nå, sier Strand.

Siktedes bakgrunn:


Straffdømt:

Mannen har bakgrunn fra Båtsfjord, men har bodd en rekke steder, blant annet Finland, Sverige og på Østlandet, fra, til 2009.

• Flyttet til Finland i 1988.

• I 1995 ble han dømt for grovt ran i Asker og Bærum tingrett. For dette ble han dømt til to år og to måneders fengsel.

Sonet fram til 1998.

• 38-åringen ble i juni 2000 dømt for brudd på våpenloven, selvtekt samt et grovt brudd på narkotikaloven i Sverige.


• Mannen ble i 2001 igjen dømt for grovt ran. For dette fikk han kun fem måneders fengsel.

Ranet ble begått i prøvetiden etter løslatelsen for 1995-ranet. Dommene for disse forholdene samt forholdene i Sverige ble sett i sammenheng i straffeutmålingen.

Mannen fikk i sister rettssak kvantumsrabatt for de fire forholdene.

Psykiatri:

38-åringen har flere ganger vært tvangsinnlagt med psykoser, både i hjemstedet Båtsfjord og i Tromsø.

Politiet gjennomfører nå fortløpende avhør med folk som kan ha sett de drepte eller siktede i perioden før drapene. Flere har også observert den siktede på vei inn til Tromsøya, gående over brua som knytter øya sammen med fastlandet Tromsdalen i øst.

Kan få svar på drapstidspunkt
Obduksjonsrapporten er ventet i morgen. Antallet tre drepte og omfanget av skadene de ble utsatt for, har gjort at arbeidet har tatt lang tid.

- Vi tror rapporten vil si noe om hvordan de er drept, våpnenet som er benyttet og tidspunktet for drapene, sier Strand.

Trippeldrapet i Tromsø:

• Tre personer ble søndag ettermiddag funnet drept i en villa Tomasjordvegen i Tromsdalen.

• Politiet identifiserte mandag drapsofrene: Ekteparet Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61).

• En 38 år gammel mann fra Båtsfjord i Finnmark er siktet i saken. Han ble pågrepet av en politipatrulje etter at det hadde kommet inn meldinger fra publikum om at en person gikk rundt og ropte og skrek og virket ustabil. 38-åringen fortalte da at han hadde tatt livet av tre personer.

• Mannen har en psykiatrisk forhistorie, og er ennå ikke avhørt av politiet grunnet sin psykiske helsetilstand. Han ble mandag overført til en psykatrisk behandlingsintstitusjon.

• Politiet har opplyst om at 38-åringen har et kriminelt rulleblad.

Politiadvokaten tror at informasjonen i den foreløpige obduksjonrapporten og og politiets egne kunnskaper fra åstedet vil gi et presist svar på når drapene ble utført.

DREPT: Ekteparet Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61).
DREPT: Ekteparet Linda Anett Hansen (35) og Ole-Roger Olsen (44) og hans mor Ragna Elida Christensen (61). Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer