Nikolaj Glusjkov

Politiet: Forsøkte å skjule drapet som selvmord

Den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov ble funnet død i sin egen bolig i London i 2018. Politiet mener at en gjerningsperson skal ha forsøkt å skjule drapet som selvmord.

DØD: Nikolaj Glusjkov ble funnet død under «uforklarlige omstendigheter» i sin bolig i London i 2018. Foto: Pavel Smertin/Kommersant Photo via AP
DØD: Nikolaj Glusjkov ble funnet død under «uforklarlige omstendigheter» i sin bolig i London i 2018. Foto: Pavel Smertin/Kommersant Photo via AP Vis mer
Publisert

Nikolaj Glusjkov ble funnet død under «uforklarlige omstendigheter» i sin bolig i London i 2018. Antiterrorpolitiet etterforsket dødsfallet som drap.

En uttalelse fra britisk politi sa innledningsvis at obduksjonen viste at Glusjkov døde som følge av «trykk mot nakken».

Bill Browder, grunnleggeren av Hermitage Capital Management og kjent kritiker av Putin, tok i 2018 til orde for at dødsfallet var urovekkende.

- En annen russisk fiende av Putin, Nikolaj Glusjkov, er funnet død i sin bolig i London, skrev han på Twitter.

Tegn til drap

Det var hans egen datter, Natalia Glusjkov, som fant ham død i hans eget hjem, liggende med ansiktet ned. Et rødt halsbånd var festet rundt halsen, og Glusjkov hadde ifølge politiet merker og tydelige tegn til blåmerker på kroppen. En trappestige ble også funnet nær ham.

En obduksjon viste imidlertid tegn til at russeren ble drept. Han hadde angivelig brudd på strupehodet, samt overflatiske skader i ansiktet.

Ifølge politiet skal en ukjent gjerningsperson ha kvalt Glusjkov med et halsbånd i et forsøk på å få dødsfallet til å fremstå som et selvmord, ifølge flere medier, deriblant The Guardian og BBC.

Gjerningspersonen skal ha angrepet Glusjkov bakfra og han ble raskt overmannet, ifølge etterforskningen.

En paramedic som ankom stedet, Dominic Beil, sa at han umiddelbart ringte politiet fordi han mente at åstedet var mistenkelig. Han pekte særlig på at trappestigen forble stående, og ikke veltet - noe han mente var uvanlig i selvmordssaker.

ETTERFORSKES: Dødsfallet til den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov ble etterforsket etter at han ble funnet død i sitt eget hjem i 2018. Foto: AP/NTB Scanpix Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB
ETTERFORSKES: Dødsfallet til den russiske forretningsmannen Nikolaj Glusjkov ble etterforsket etter at han ble funnet død i sitt eget hjem i 2018. Foto: AP/NTB Scanpix Foto: AP Photo/Matt Dunham/NTB Vis mer

Søkte politisk asyl

Glusjkov søkte politisk asyl i Storbritannia i 2010 etter å ha blitt dømt for korrupsjon i Russland. Han var en nær venn av den nå avdøde russiske oligarken Boris Berezovskij.

På 1990-tallet arbeidet Glusjkov for det statseide flyselskapet Aeroflot og for Berezovskijs bilselskap LogoVAZ.

Berezovskij ble uvenner med president Vladimir Putin i 1999 og flyktet til Storbritannia, mens Glusjkov ble dømt for hvitvasking av penger og bedrageri. Han tilbrakte fem år i fengsel før han ble sluppet fri i 2004, og de siste åra har han bodd i London.

DRAP: I januar 2020 hadde russiske Vera Pektheleva nylig gjort det slutt med kjæresten og var innom leiligheten hans for å hente tingene sine. Men hun kom aldri ut igjen. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

- Sikker på at Boris ble drept

I 2011 vitnet han i en rettssak mot en annen russisk oligark, Roman Abramovitsj, som fortsatt står på god fot med Kreml.

Det var Berezovskij som anklaget Abramovitsj for å ha svindlet ham. Den britiske dommeren avviste anklagene mot Abramovitsj og fastslo at Berezovskij ikke var troverdig.

I mars 2013 ble Berezovkij funnet i ekskonas bolig i Berkshire sørvest for London. Politiet konkluderte med at det var selvmord, men Glusjkov trodde ikke han døde av naturlige årsaker.

- Jeg er sikker på at Boris ble drept, sa han i et intervju med The Guardian, og viste til at han satt på andre opplysninger enn pressen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer