BESLAGLAGT: Flere mopeder og firehjulinger er blitt beslaglagt av politiet i Alta. Flere vil det bli, advarer lensmannen. Foto: Politiet
BESLAGLAGT: Flere mopeder og firehjulinger er blitt beslaglagt av politiet i Alta. Flere vil det bli, advarer lensmannen. Foto: PolitietVis mer

Politiet fortviler over mopedligaen som herjer i Alta: - I avhør har foreldre applaudert det ungene har gjort

Politijurist sendt til sykehus og bil presset av veien. Politiet har ikke opplevd liknende de siste 30 åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Alta fikk i løpet av lørdag kveld og natt til søndag inn over 15 meldinger om uvettig mopedkjøring. Det var faktisk så mange at operasjonssentralen ikke klarte å loggføre alle, skriver blant annet Nordlys.

I kvelds- og nattetimene hadde mellom 15 og 20 ungdommer på mopeder og ATV-er herjet og ragget rundt i Alta. Steiling, råkjøring og rusing var ikke alt.

I løpet av natta ble til og med biler presset av veien på E6. Det etter at den store gruppa blant annet kjørte i feil kjørefelt uten lys.

Politijurist brakk hånda

Det gikk også hardt for seg for en lokalt ansatt politijurist.

- En av politijuristene våre havnet på sykehus med brukket arm. Det skjedde etter at han prøvde å gripe inn i forbindelse med kjøring der han bor, sier lensmann i Alta Svein Tore Nilsen til Dagbladet.

Han ser på hendelsene som svært alvorlig, og omtaler helga som den verste han har sett trafikkmessig i løpet av sine 30 år i Alta-politiet.

- Det har vært mye råkjøring med mopeder og lettmotorsykler de siste 30 åra, men dette var over hva vi har opplevd tidligere, sier lensmannen.

Ifølge NRK blir de omtalt som «Mopedmafiaen»i byen. Skiltene på mopedene skal være oppbrettet for å skjule identiteten til førerne.

Ifølge øyevitner, kjører de ofte tre i bredden, mange uten lys på kjøretøyet, de steiler og foretar farlige forbikjøringer. For ikke å snakke om at de vekker både småbarn og voksne som bor nær veien.

- Problematikken er ikke ukjent, men det har skjedd mer enn vanlig. Dette er kjøring som setter liv og helse i fare. Det er organisert kjøring overalt i området, sier han.

- Foreldre applauderer

Alta er en langstrakt by, og Nilsen sier det er mange kjøretøy fordelt på de 20 000 innbyggerne. Det er heller ikke uvanlig for 16- og 17-åringer å ha motoriserte kjøretøy registrert for veien.

- Majoriteten er lovlig, men et fåtall skaper et negativt bilde av mopedkulturen. Vi har prøvd ulike forebyggende tiltak, og mer eller mindre vellykkede prosjekter. Dette er en problemstilling vi ikke helt vet hvordan vi skal ta tak i, sier han.

Men, Svein Tore Nilsen har uansett en klar oppfordring som han ikke kan få sagt nok.

- Politiet skal gjøre noe, og vi skal ikke løpe fra vårt ansvar her. Men det er hjemme disse holdningene kommer fra. Det vet jeg selv, sier Nilsen til Dagbladet.

- Foreldre har applaudert det ungene har gjort i avhør. Dersom det er holdninger på hjemmebane som er utenfor lover og regler, følger dette barna. Jeg forventer ikke at noen skal fotfølge ungene sine, og jeg har selv en på 16 år. Jeg vet han kan gjøre noe dumt, og hvis det skjer får jeg følge opp. Jeg opplever at noen nesten er redd ungene sine og ikke tør ta tak og si at slikt kan de ikke gjøre, sier han.