POLITIET FORTVILER: Utenlandske bilførere med biler registrert i land utenfor Norden kan passere fotobokser uten frykt for at reisekassen blir tømt. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .
POLITIET FORTVILER: Utenlandske bilførere med biler registrert i land utenfor Norden kan passere fotobokser uten frykt for at reisekassen blir tømt. Foto: Kyrre Lien / SCANPIX .Vis mer

Politiet fortviler over utenlandske sjåførers ubetalte bøter

Politiet har ikke mulighet til å sende ut fotoboksbøter til biler med utenlandsk registreringsnummer. I fjor ble over 15.000 bøter stående ubetalt.

Dette er et problem, mener politispesialist Kjellbjørn Riise Johansen i Møre og Romsdal politidistrikt.

- Det blir selvsagt tatt foto av kjøretøyet og kjennemerket, men vi har ikke noen direkte tilgang til motorvognregistere fra alle land. Dette gjør at bøtene blir stående ubetalt i våre system inntil vi kan identifisere eier av bilen, sier han til NRK.

Ifølge politiet ble det i fjor henlagt 15.000 saker med ikke-skandinavisk bil og sjåfør.

Nestleder Jenny Klinge (Sp) i justiskomiteen mener det er et problem og frykter situasjonen kan gå på trafikksikkerheten løs.

- Situasjonen er helt håpløs. Det er jo ille at utenlandske sjåfører skal få en konkurransefordel fordi de kommer seg fortere fram. Dette vil jo i praksis føre til at utenlandske sjåfører ikke trenger å bry seg om fartsgrensa på samme måte som oss andre, noe som kan skape flere farlige situasjoner i trafikken, sier Klinge.

Transport- og kommunikasjonskomiteen vil nå følge opp saken til samferdselsdepartementet. Komiteen ønsker et felles europeisk register som kan gjøre innkreving av fartsbøter mer effektiv.