Politiet fortviler. Utlendinger uten lovlig opphold får norsk skattekort

Bryter loven.

VET IKKE: Skattedirektør Hans Christian Holte sier de ikke vet om folk som søker om skattekort har norsk oppholdstillatelse. Likevel får de som søker skattekort. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
VET IKKE: Skattedirektør Hans Christian Holte sier de ikke vet om folk som søker om skattekort har norsk oppholdstillatelse. Likevel får de som søker skattekort. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Politiet fortvilet over norske skattemyndigheter som gir skattekort til personer som verken har arbeidstillatelse eller lovlig opphold i Norge.

Skattemyndighetene aner i dag ikke om folk som søker om skattekort har oppholdstillatelse. Utlendinger får disse skattekortene både med ekte og falsk identitet, melder TV 2.

- Vi har i forbindelse med utlendingskontroller avdekket personer uten lovlig opphold, men som har skattekort og som har tatt arbeid. Det er ulovlig i henhold til utlendingsloven, fastslår Ane Kvaal, leder for Felles forvaltningsenhet i Hordaland politidistrikt til TV 2.

Får man skattekort, får man også et såkalt D-nummer. Det åpner for at man kan skaffe seg bank- og kredittkort, og trygderettigheter. Det er eksempler på at personer uten lovlig opphold, men med skattekort, har fått utbetalt dagpenger opp mot 17.000 kroner i måneden fra Nav.

Årsaken til at det er mulig å få skattekort, selv om man oppholder seg ulovlig i Norge er at Utlendingsdirektoratet (UDI) politiet og skattemyndighetene kommuniserer for dårlig.

- I dag har ikke vi god nok oppdatert informasjon om status til disse personene til å nekte folk skattekort etter vår vurdering, sier skattedirektør Hans Christian Holte til TV 2.

Holte sier UDI har utviklet en ny løsning som skal gi Skatteetaten bedre oversikt.

- Jeg har tro på at løsningen som UDI har utviklet skal gi oss oppdatert informasjonen som gjør at vi også kan forholde oss til dette med oppholdstillatelse når skattekort skal utstedes, sier Holte.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer