DRAPSDØMT PÅ RØMMEN: Dette er et nytt bilde av giftdrapsdømte Terje Wiik som ble tatt da han søkte om pass før han dro til Strasbourg. Foto: Politiet
DRAPSDØMT PÅ RØMMEN: Dette er et nytt bilde av giftdrapsdømte Terje Wiik som ble tatt da han søkte om pass før han dro til Strasbourg. Foto: PolitietVis mer

Politiet frigir nytt bilde av rømlingen Terje Wiik

Politiet håper dette vil føre til at Wiik blir gjenkjent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Giftdrapsdømte Terje Wiik (61) har vært på rømmen i snart to uker. Han forlot Ila fengsel forrige onsdag og skulle ha returnert forrige fredag, men dukket ikke opp.

Nå frigir Asker og Bærum politidistrikt et nytt bilde av Wiik som ble tatt da han søkte om pass før han dro sørover til Strasbourg.

Ønsker hjelp i søket
- Dette er for at han lettere skal bli gjengjent.  Vi ønsker hjelp til å finne ham, sier politioverbetjent Olav Brubakk i Asker og Bærum politidistrikt.

Han legger til at medieomtale og nye bilder kan føre til at Wiik blir mer desperat, og dermed melder seg.

Bildet er en del en ny og offisiell etterlysning av Terje Wiik som politiet nå går ut med.

Ikke snakket med Wiik i dag
Ifølge Brubakk har politiet ikke vært i kontakt med Wiik i dag. Det har heller ikke Ila fengsel, ifølge fengselsdirektør Knut Bjarkeid.

- Jeg tviler på at vi kommer til å ha kontakt med ham i dag, sier Bjarkeid.

Han vil fortsatt ikke si noe om hvor Wiik oppgir at han befinner seg, eller hvordan helsetilstanden hans er.

I Tyskland
Dagbladet får opplyst fra kilder at Terje Wiik nå vil tilbake til fengsel. Han skal nylig ha vært i kontakt med en lege i Tyskland for å få legebehandling. Disse opplysningen er ikke bekreftet.

Wiiks forsvarer, John Christian Elden, bekrefter overfor Dagbladet at hans klient er syk.

- Jeg er klar over at han har vært syk i Tyskland. Både Wiik og Ila fengsel har underrettet meg om at Wiik er i dårlig forfatning. Jeg håper derfor han har fått nødvendig medisinsk bistand i Tyskland som alle EØS-borgere har rett på i Europa, skriver Elden i en tekstmelding til Dagbladet.

Snakket med Wiik i går
Fengslesdirektør på Ila fengsel, Knut Bjarkeid, bekrefter at fengselsbetjenter fra Ila har vært i kontakt med Wiik i går, men Bjarkeid vil verken bekrefte eller avkrefte om Terje Wiik nå befinner seg i Tyskland.

- Om han sier til oss hvor han er, betyr ikke det at vi vet hvor han er, sier Bjarkeid.

Han vil heller ikke bekrefte at Wiik er syk.

- Nærmere en løsning

- Er dere nærmere en løsning i forhold til å få Wiik tilbake på Ila?

- Etterhvert som tiden går, er vi stadig nærmere en løsning, sier Bjarkeid.

Det kommer ikke på tale at fengselsbetjenter fra Ila drar ut for å møte Wiik i andre land enn Norge, ifølge fengselsdirektøren. Men fengselet er villig til å åpne for at Wiik kan dra rett til Ila uten noen konfrontasjon med politiet i forkant.

- Dette må i så fall være et samarbeid med politiet, sier fengselsdirektøren.

Offerets søster: Skremmende tid

- Det har vært ekkelt og skremmende å tenke på at Terje Wiik har vært å frifot, sier Birgit Bakken Staven (36), søster til den drepte Inger Lise Bakken (40) fra Trondheim.

Inger Lise etterlot seg to små jenter da hun ble drept for ti år siden. Nå er disse blitt 20 og 23 år.

- Særlig for døtrene til Inger Lise har den siste tiden vært svært tøff. Det at Terje har rømt, har gjort at de har gjenopplevd hele saken på nytt, sier Bakken Staven til Dagbladet.

Den eldste datteren (23) til Inger Lise fikk selv et barn for snart to siden.

- Det er tungt for henne og barnet at mormor ikke er der sammen med dem, sier Bakken Staven.

Reagerer på permisjonene

Hun synes noe bør gjøres med kriminalomsorgens permisjonsregler.

- De 24 permisjonene Wiik har fått i løpet av fire år er altfor mye. Det skal ikke være feriekoloni å være i fengsel, sier Bakken Staven.

Politiet uten spor
Politioverbetjent Olav Brubakk i Asker og Bærum politidistrikt har ikke gitt opp håpet om at Terje Wiik skal melde seg frivillig.

- Jeg regner med at det er et slitsomt liv på rømmen, sier Brubakk.

I går kveld opplyste han at politiet ikke har konkrete spor om hvor Wiik skal befinne seg. En etterforsker fra Asker og Bærum politidistrikt er satt på saken, men flere kan kalles inn ved behov, ifølge Brubakk.

- Kontrollerer dere bevegelsene via de to mobiltelefonene til Wiik?

- Jeg vil ikke kommentere konkret hva vi gjør i etterforskningen, men vi ville være dum om vi ikke sjekket det, sier Brubakk.

Norsk politi har foreløpig ikke vært i kontakt med franske myndigheter eller dommeren i Menneskerettighetsdomstolen i Haag, som skal ha pratet med Wiik.

Ettersøkt via Interpol
Politiet har forsøkt å ringe Wiik, men har ikke klart å komme i kontakt med ham. Den giftdrapsdømte 61-åringen er foreløpig ettersøkt via Interpol i Europa.

- Dersom vi får indikasjoner på at han kan være andre steder, vil vi utvide søket, men foreløpig holder vi oss til Europa, sier Brubakk.

Han kjenner ikke til at Wiik skal befinne seg i Tyskland for øyeblikket, men opplyser at han ikke var på jobb i helga.

OFFER: Anne Lise Bakken (40) ble drept med gift for ti år siden. Foto: Privat
OFFER: Anne Lise Bakken (40) ble drept med gift for ti år siden. Foto: Privat Vis mer

Krever gjennomgang
Ekspedisjonssjef i Kriminalomsorgen, Marianne Vollan, krever gjennomgang av vurderingene som er gjort i forbindelse med at Terje Wiik fikk permisjon fra Ila fengsel.

- Det er en svært uheldig sak at en innsatte ikke har vendt tilbake fra endt permisjon. Jeg vil gå grundig igjennom saken for å se om vi kan trekke lærdom av den, og har bedt om å bli holdt løpende orientert, sier Vollan til Dagbladet.

Så vidt hun kjenner til, er de tidligere permisjonene som er gitt til Wiik, i tråd med regelverket.

Vil bli mer treffsikker
Hun presiserer likevel at det alltid skal foreligge en konkret vurdering bak alle permisjoner som gis.

- Jeg er opptatt av den skjønnsmessige vurderingen som kriminalomsorgen skal forholde seg til. Som etat må vi alltid bestrebe oss på å lære av de få gangene utfallet blir annerledes enn vi hadde forespeilet. Vi tar sikte på å bli enda mer treffsikre, sier Vollan.

Ikke flere permisjoner enn andre
De 24 permisjonene som Terje Wiik har fått siden 2005, er i henhold til regelementet og ikke mer enn hva andre fanger får, ifølge Knut Bjarkeid, fengselsdirektør i Ila fengsel.

Hver permisjon blir nøye vurdert før fanger slippes utenfor murene, forsikrer han. Faren for at fangene vil skade seg selv eller andre og sannsynligheten for om vedkommende vil stikke av, er blant kriteriene som vurderes.

- Nå vil vi ettergå vurderingene som ble gjort i forkant av at Wiik fikk den siste permisjonen for å se om vi burde ha reagert på noe.

- Foreløpig er det for tidlig å si at det var feile vurderinger  som lå til grunn for at han fikk permisjon, selv om utfallet ble som det ble. Det er mennesker vi har med å gjøre og deres handlinger kan ikke nødvendigvis forutses, sier fengselsdirektøren.

GAMMELT BILDE: Dette er det tidligere bildet som er frigitt av Terje Wiik. Foto: Privat
GAMMELT BILDE: Dette er det tidligere bildet som er frigitt av Terje Wiik. Foto: Privat Vis mer