Politiet frikjennes etter Alexanders (16) død

Norske Alexander Storåker (16) døde i en mopedulykke etter å ha blitt fulgt av en sivil politibil. Den svenske politibetjenten ble tiltalt for tjenestefeil og for å ha forvoldt en annens død, men er nå frikjent.

ENDTE FATALT: Alexander Storåker døde 12. mai 2020 etter en mopedtur med bestevennen. Foto: Privat (med tillatelse fra familien)
ENDTE FATALT: Alexander Storåker døde 12. mai 2020 etter en mopedtur med bestevennen. Foto: Privat (med tillatelse fra familien) Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En politibetjent som jaget norske Alexander Storåker (16), ble torsdag frikjent i Alingsås tingrett for både tjenestefeil og for å ha forvoldt en annens død, melder Aftonbladet.

20. mai 2020 var Alexander og en venn var ute og kjørte moped da en politipatrulje ble oppmerksomme på dem.

Politiet fulgte dem inn på en gangsti i et boligområde med lekeplasser og hus. Jakten sluttet med at guttene krasjet og Alexander døde.

Ulykken skjedde 12. mai i Lerum utenfor Göteborg der han bodde.

16-åringen var norsk statsborger, og er født i Tromsø. Familien flyttet til Sverige i 2007.

I den ferske dommen står det blant annet at tingretten vurderer «samlet sett at aktor ikke har kunnet sannsynliggjøre sin påstand om at politiet drev en forfølgelse av flyktende kjøretøy i strid med politilovens alminnelige behovs- og forholdsmessighetsprinsipper.»

Retten finner det heller ikke bevist at betjenten kjørte for nært Alexander, eller på noe annet vis sørget for at 16-åringen mistet kontrollen over mopeden.

Derfor kan ikke betjenten dømmes for å ha opptrådt uaktsomt, og må frikjennes, står det i dommen.

Vitner: - Kjørte fort

Ifølge politiets egen rapport, var de to betjentene i Lerum sentrum for arbeide «mot trafikk med fokus på mopeder». De hadde i en periode fått tips om at ungdommer kjørte rundt i sentrum, og skulle nå ta tak i problemet.

Flere vitner har i avhør fortalt at både mopedene og politibilene kjørte fort. Den nå frikjent politibetjenten har derimot hevdet at hen holdt lav hastighet, og brukte blålys og sirener bare i den hensikt å stanse mopedene.

I den svenske politiforskriften står det at «forfølgelse av tohjulede motorvogner eller motorvogner bare kan finne sted dersom særlige grunner taler for det.»

Aktor har ment at politiets valg om sette i gang og fortsette forfølgelsene av mopedene ikke var forsvarlig, men fikk altså ikke medhold for dette i retten.

- Historien er ikke troverdig

Politimannens advokat, Erik Pousard, er fornøyd med utfallet.

- Jeg har ikke rukket å gjennomgå dommen ordentlig, men jeg har merket meg at tingretten deler vår oppfatning. Det er ingenting som tyder på at det dreide seg om en jakt, det var et forsøk på å stanse. Så har det selvfølgelig vært et veldig tragisk utfall, sier Pousard til Expressen.

Aftonbladet var i kontakt med Alexanders foreldre i forbindelse med tiltalebeslutningen.

De var lettet over at det var tatt ut tiltale mot betjenten.

- Ingen av dem har opptrådt på en måte man ønsker fra en politbetjent, historien deres er ikke troverdig, sa far Frode Storåker til den svenske avisa.

Dagbladet oppdaterer saken.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer