Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet frikjent i Monika-saken

Spesialenheten for politisaker har gransket politiets rolle i Monika-saken etter at Robin Schaefer varslet om saken, og frikjenner politiet fullstendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var etter at politioverbetjent Robin Schaefer slo alarm om etterforskningen av drapssaken og forholdene ved det om tidligere het Hordaland politidistrikt, Spesialenheten for politisaker iverksatte etterforskning. I en omfattende rapport blir Hordaland politidistrikt frifunnet av Spesialenheten for politisaker.

I konklusjonen til Spesialenheten heter det:

«Spesialenheten mener det ut fra etterforskningsresultat ikke kan konkluderes med at ansatte i Hordaland politidistrikt i sammenheng med Robin Schaefers initiativ til å gjenoppta etterforskningen av Monika-saken har begått brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven som kan gi grunnlag for straffeansvar».

Videre heter det:

«Det er ikke ansett å være grunnlag for å vurdere foretaksstraff».

- Glad for frifinnelse Advokat John Christian Elden, som representerer tidligere politimester Geir Gudmundsen er svært fornøyd med Spesialenhetens konklusjon.

- Min klient er glad for denne klare frifinnelsen fra Spesialenheten, og håper med det at hysteriet rundt alle påstandene knyttet til arbeidsmiljøbrudd ved Hordaland politikammer og hans påståtte ansvar her nå er avsluttet, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet.

Spesialenheten har henlagt sakene for tidligere politimester Geir Gudmundsen, tidligere politimester John Reidar Nilsen, visepolitimester Gunnar Fløystad, påtaleleder Sidsel Isachsen, tidligere leder vold- og sedelighetsseksjonen ved Bergen sentrum politistasjon Rigmor Isehaug og politistasjonssjef Olav Valland.

14. november 2011 Det var på ettermiddagen den 14. november 2011 at åtte år gamle Monika Sveglinskaja ble funnet død av moren, Kristina Sviglinskaja, i deres leilighet. Obduksjonen viste at dødsårsaken var kvelning.

Politiet henla saken i august 2012, men saken ble gjenopptatt etter at politietterforsker Schaefer varslet om flere kritikkverdige forhold i etterforskningen.

Etter at saken ble gjenopptatt, ble en mann fra Litauen pågrepet for drap på Monika. Mannen er en tidligere kjæreste av moren.

Tidligere politimester Gudmundsen trakk seg i etterkant av saken, men er nå i likhet med de andre frifunnet for brudd på arbeidsmiljøloven overfor Schaefer i forbindelse med hans initiativ til å gjenoppta saken.

Dagbladet har ikke lykkes å få en kommentar fra Kristina Sviglanskajas bistandsadvokat, Stig Nilsen.