MØTER KONGEN: I dag skal kong Harald møte Israels nye ambassadør. Det er vanlig prosedyre, men politiet i Oslo frykter demonstranter vil bruke anledningen til å lage bråk på slottsplassen. Foto: JOHN TERJE H. HANSEN
MØTER KONGEN: I dag skal kong Harald møte Israels nye ambassadør. Det er vanlig prosedyre, men politiet i Oslo frykter demonstranter vil bruke anledningen til å lage bråk på slottsplassen. Foto: JOHN TERJE H. HANSENVis mer

Politiet frykter bråk ved Slottet

Kong Harald møter Israels nye ambassadør i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet frykter at demonstranter mistolker rutineaudienser når tidligere Israel-ambassadør Miryam Shomrat i dag erstattes av 61 år gamle Michael Eligal. Kongen mottar Eligal i høytidelig audiens på Slottet, mens stadige demonstrasjoner mot krigen i Gaza pågår i Oslo sentrum.

Politiet er svært oppmerksomme på audiensen.

- Vi har ikke konkrete opplysninger som tilsier at det kan bli bråk, men i den nåværende situasjonen tar vi høyde for at interessen rundt seremonien blir større enn vanlig, sier stabssjef for Oslo politidistrikt, Johan Fredriksen.

Han håper demonstrantene skjønner at audiensen er en ren rutine for kongen, og at det ikke ligger noe symbolsk i at Israels øverste representant i Norge blir invitert til Slottet i den spente situasjonen.

- Det er viktig at Slottet ikke blir stigmatisert her. Kongen utøver bare sin vanlige funksjon, så dette er ikke noe kontroversielt. Vi i politiet må sørge for at dette kan gå etter planen, sier Fredriksen.

Den nye ambassadøren vil ikke gi noen uttalelser til pressen før han har startet i stillingen sin. Han blir beskrevet som en veteran i det israelske diplomatiet.

Eligal kommer nå fra jobben som sjef for Vest-Europa-avdelingen ved det israelske utenriksdepartement, og har tidligere vært ambassadør på Kypros.