AVSPERRET: Politiet har sperret av rettssal 828 i Oslo tingrett før terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling. Foto: Vegard Grøtt / Scanpix
AVSPERRET: Politiet har sperret av rettssal 828 i Oslo tingrett før terrorsiktede Anders Behring Breivik skal fremstilles for varetektsfengsling. Foto: Vegard Grøtt / ScanpixVis mer

Politiet frykter Breivik skal sende kodede meldinger i retten

Oslo tingrett har mottatt begjæring om at fengslingsmøtet mot Anders Behring Breivik (32) lukkes før retten settes. Politiet frykter han skal sende kodede meldinger til sine meningsfeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommeren har besluttet at fengslingsmøtet holdes lukket, og begrunner dette med at åpne dører ville kunn utøse en vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon:

«Basert på opplysninger i saken finner retten at dagens fengslingsmøte må gå for lukkede dører, jfr. domstolloven § 125 bokstav c. Det vises til at det foreligger konkrete opplysninger om at et offentlig rettsmøte, med siktede til stede, fort kan utløse en ekstraordinær og ytterst vanskelig etterforsknings- og sikkerhetsmessig situasjon. Retten har ved ovennevnte vurdering lagt stor vekt på det offentliges behov for åpenhet i herværende sak. Det samme gjelder medias behov for informasjon. Imidlertid finner retten at ovennevnte opplysninger i saken, på nåværende tidspunkt, er så tungtveiende at forhandlingene ma? skje for lukkede dører.», heter det i kjennelsen fra tingrettsdommer Kim Heger.

Vanligvis slipper presse og publikum inn til et rettsmøte, for så å eventuelt bli kastet ut igjen hvis dommeren beslutter lukket rett. Breivik ønsket selv å holde fengslingsmøtet for åpne dører og har også ytret ønske om å komme utkledd i uniformen til den europeiske, antimuslimske ridderordenen han hevder å representere.

I det lange skriftet han la ut på internett fredag, har siktede også lagt detaljerte planer for det rettslige etterspillet i etterkant av terrordåden.
 
Etter det NTB erfarer, fryktet politiet at Breivik vil benytte rettsmøtet mandag til å sende meldinger til enten medsammensvorne eller andre i hans nettverk.

Vil begrunne drapene Den siktedes forsvarer, Geir Lippestad, fortalte søndag at terrorsiktede Anders Behring Breivik ønsker å forklare mediene bakgrunnen for at han mente det var nødvendig å utføre terroraksjonen og massakren på Utøya.

Sikkerhetssjef Arne Kvanvig i tinghuset sier til NTB at fengslingsmøtet for terrorsiktede setter preg på all virksomhet i tinghuset.

- Politiet har overtatt sikkerheten på hele huset i forbindelse med fengslingsmøtet. Vi forsøker å gjennomføre den daglige driften ellers. Det er faktisk noen andre rettsmøter som foregår og fengslinger skal gjennomføres, sier Kvanvig til NTB.

Tingretten er nærmest beleiret av medier fra inn- og utland og foran hele hovedinngangen står TV-teamene tett for å videreformidle fengslingsmøtet. Litt etter klokka ti mandag formiddag ble alle fotografer som oppholdt seg i bygningen anmodet av politiet om å gå ut og plassere seg på utsiden.

Frykter lynsjestemning Politiet frykter hevnaksjoner og lynsjestemning i tingretten når den terrorsiktede skal fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett klokken 13 mandag ettermiddag. Det vil derfor bli et massivt politioppbud for å sørge for 32-åringens sikkerhet.

- Vi må forsikre oss om at siktede blir fraktet trygt fram og tilbake til retten. Vi skal også sørge for at det er så mye politi til stede at rettsforhandlingene kan gå riktig for seg, sier fungerende politimester Sveinung Sponheim i Oslo politidistrikt til TV 2.

Normalt er kjennelsen fra fengslingsmøter offentlig, men det er ikke kjent hva retten vil gjøre i dette tilfellet. Det er referatforbud fra alle fengslingsmøter med mindre dommeren opphever forbudet.