Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet frykter mange utviste vil gå under jorda

Inntil 16 000 utlendinger skal tvangssendes ut av Norge i år, men myndighetene har bare kapasitet til å sende ut halvparten. Mange vil måtte livnære seg på kriminalitet.

FRYKTER MANGE GÅR UNDER JORDA: De mange tvangsutsendelsene vil føre til at mange utviste vil gå under jorda og ty til kriminalitet, tror Politiets utlendingsenhet.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRYKTER MANGE GÅR UNDER JORDA: De mange tvangsutsendelsene vil føre til at mange utviste vil gå under jorda og ty til kriminalitet, tror Politiets utlendingsenhet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av asylsøkere med avslag vil gå under jorden og velge svarte penger og kriminalitet, advarer Politiets utlendingsenhet og UDI.

UDI-direktør Frode Forfang sier det er sannsynlig med opp mot 11 000 asylavslag, forutsatt at ankomsten blir på rundt 33 000 asylsøkere i år.

- Utfordringene øker i alle retninger, både behovet for bosetting og returer øker. Det er en kjempeutfordring, sier han til Aftenposten.

Kristin Kvigne, sjef for Politiets utlendingsenhet (PU), sier «enormt mange» mennesker vil få avslag på sine asylsøknader i Europa, og siden det er krevende å returnere personer med avslag, frykter hun en opphopning av utreisepliktige og at tusenvis av asylsøkere med avslag vil gå under jorden.

- Jeg bekymrer meg for kriminalitetssituasjonen i Norge og Europa. Mange ville falle utenfor sikkerhetsnettet til velferdsstatene. De vil relativt enkelt kunne bevege seg i Schengen-området, siden det ikke er grensekontroll. Noe må jo også disse livnære seg av. Noen vil arbeide svart, andre vil bli utsatt for grov utnyttelse av kriminelle grupper eller enkeltpersoner, og noen vil måtte livnære seg på kriminalitet. Sett fra politiets side, er det en bekymring, sier Kvigne.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media