Politiet frykter nazihevn

De profilerte nynazistene Kim Hugo Hansen og Mikkel Vetvik ble i går overfalt da de kom ut fra en rettssak i Bergen. Nå frykter politiet kraftig hevn fra de voldsdømte nazistene. - Ingen kommentar, sier Vetvik (bildet).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i går at Vetvik (22), Kim Hugo Hansen (22) og en bekjent fra Boot Boys-miljøet i Bergen ble overfalt av en gruppe antinazister da de kom ut fra Tingretten i Bergen. De tre profilerte nynazistene sto tiltalt for vold og ulovlig våpenbesittelse.

- Jeg sto med ryggen til og hørte en som kom løpende mot meg før jeg ble slått i hodet med et rullebrett, sier Vetvik til Dagbladet.no. Vetvik måtte til behandling på Haukeland sykehus etter hendelsen, men oppgir nå å være i god form. Fire av antinazistene ble pågrepet, to er anmeldt for vold mot offentlig tjenestemann og legemsfornærmelse.

Nå frykter politiet hevnaksjoner og nye sammenstøt.

- I dette miljøet er det snakk om hevn og atter hevn, øye for øye og tann for tann. I gå til fysisk angrep på disse på denne måten var særdeles uklokt, sier Steinar Karlsen, sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (tidligere POT) til Bergensavisen.

- Jeg vet hvem de er

Thor Bache-Wiig, som representerer Vetvik i saken som nå går for Bergen tingrett sier han har rådet sin klient og hans to medtiltalte å ta det rolig.

På direkte spørsmål fra Dagbladet om han vil hevne angrpet svarer Vetvik slik:

- Det vil jeg ikke kommentere.

Er du fortsatt aktiv i det nynazistiske miljøet?

- Ja.

Vet du hvem de som overfalt deg er?

- Ja, jeg har en liste med navn.

Flere dommer

Vetvik og Hansen ble i mars dømt for legemsbeskadigelse i Kristiansand tingrett etter et overfall på en 19 år gammel etiopeisk gutt på nyttårsaften 2000. Unggguten ble delvis ufør etter overfallet. Vetvik fikk ett år og seks måneders fengsel, mens Hansen fikk to år. Saken ble anket, og skal opp for lagmannsretten i januar.

Begge er flere ganger domfelt for vold og andre forhold, og regnes som sentrale i det nynazistiske miljøet i Norge. I Bergen tingrett står de nå tiltalt for flere voldspeisoder, og for å ha opppbevart våpen og sprengstoff hjemme.

- Ikke noe gjengoppgjør

Politiet i Bergen sier de nå vil holde et veldig godt øye både med byens nazi-miljø og miljøet overfallsmennene tilhører. Naziekspert Tor Bach, som er redaktør i tidsskriftet Monitor, advarer mot å se på overfallet i går som et gjengoppgjør mellom to rivaliserende gjenger.

- Jeg velger å se på det som skjedde utenfor Tinghuset i går som en slags spontanreaksjon på mye vold og trusler fra disse nazistene. Det går på ingen måte an å sidestille de to sidene i denne konflikten. Den ene siden har en klar terroristisk ambisjon. For å si det slik, den ene siden velger å bevæpne seg med skytevåpen, den andre har tilfeldigvis et rullebrett for hånda.

OVERFALT: Kim Hugo Hansen (t.v) og Mikkel Vetvik (t.h) ble i går overfalt da de forlot Bergen tinghus etter en rettssak. Bildet er fra Kristiansand Tingrett der de to nynazistene sto tiltalt for vold tidligere i år. I midten ser vi Vetviks forsvarer Thor Bache-Wiig.