SKREKKSCENER: Politiet måtte i aksjon da Vancouver Canucks-fansen lagde opptøyer etter finaletapet mot Boston Bruins i NHL-sluttspillet i 2011. 140 personer ble skadd, og fire personer ble knivstukket. Totalt ble over 300 personer siktet i etterkant av bråket, som førte til omfattende skader på biler og bygg i byen. Foto: NTB Scanpix
SKREKKSCENER: Politiet måtte i aksjon da Vancouver Canucks-fansen lagde opptøyer etter finaletapet mot Boston Bruins i NHL-sluttspillet i 2011. 140 personer ble skadd, og fire personer ble knivstukket. Totalt ble over 300 personer siktet i etterkant av bråket, som førte til omfattende skader på biler og bygg i byen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Super-sikkerhet foran Super Bowl

Politiet frykter nye skrekkscener. Smurte inn lyktestolper med matfett

Politiet tok et oppsiktsvekkende grep for å unngå skader og ødeleggelser. Nå angrer de: - Dessverre ble dette en greie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Vancouver, sommeren 2011: Butikker ble vandalisert og plyndret, flere personer skadd i sammenstøt, biler og søppelkasser ble påtent, mens politi på hest brukte tåregass i et forsøk på å få kontroll over de rasende folkemassene.

Den kanadiske byen ble beskrevet som en krigssone etter de voldelige opptøyene. Men bakgrunnen for det hele var noe så enkelt som skuffelse.

Flere tusen personer hadde nemlig møtt opp i byen for å følge hockeylaget Vancouver Canucks, som kjempet om å ta sin første Stanley Cup-tittel noensinne. Men motstanderlaget Boston Bruins avgjorde den sjuende NHL-finalen og kunne heve det gjeve Stanley Cup-trofeet.

Det taklet Canucks-fansen ekstremt dårlig.

Etter kampen tok store deler av dem til gata i Vancouver, og startet opptøyer i OL-byen. Ingen liv gikk tapt, men 140 personer ble skadd og fire personer ble knivstukket. Totalt ble over 300 personer siktet i etterkant av bråket, som førte til omfattende skader på biler og bygg i byen. Kostnadene for forsikringsselskapene ble anslått til å overstige 30 millioner kroner.

SIKKERHET: Et Blackhawk-helikopter tilhørende Department of Homeland Security patruljerer i lufta ved US Bank Stadium i Minneapolis, der årets Super Bowl skal arrangeres. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix
SIKKERHET: Et Blackhawk-helikopter tilhørende Department of Homeland Security patruljerer i lufta ved US Bank Stadium i Minneapolis, der årets Super Bowl skal arrangeres. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Føderalt politi

Det er langt fra Vancouver til Minneapolis, men ikke lenger enn at politiet i den amerikanske storbyen i Minnesota har lært av sine kolleger i nabolandet i nord.

Søndag kveld arrangerer nemlig den norsk-amerikanske byen USAs største idrettsfest: Super Bowl.

Der møtes New England Patriots og Philadelphia Eagles til den store finalen i amerikansk fotballs desidert viktigste liga - NFL.

Allerede da Minneapolis ble valgt som vertsby i mai 2014, begynte lokale myndigheter jobben med å forberede Super Bowl-sikkerheten. Lokalt politi ble sendt til Super Bowl-finalen i Arizona i 2015, Santa Clara i 2016 og Houston i 2017 for å lære fra sine kolleger, ifølge The Guardian.

Det de tar med seg er følgende: Et stort og synlig politioppbud, som i Santa Clara - med de mindre påtrengende politimetodene som ble brukt i Houston i fjor, ifølge avisa.

Lokalavisa Twin Cities Pioneer Express skriver at militære kjøretøy, helikopter og over 100 bombehunder allerede har inntatt byen. I tillegg har FBI, Department of Homeland Security og flere representanter for føderalt politi jobbet tett med lokalt politi i forkant av Super Bowl.

Innen det hele begynner har også over 1700 føderale politimenn og mer enn 10 000 frivillige rykket inn for å sørge for sikkerheten i byen, opplyste Darcy Horn, talsmann i Minneapolis-politiet, tidligere denne uka, ifølge The Guardian.

FLAMMER: Menn poserer foran en brennende bil i Vancouver 15. juni 2011. Foto: Bruce Bennett / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
FLAMMER: Menn poserer foran en brennende bil i Vancouver 15. juni 2011. Foto: Bruce Bennett / Getty Images / AFP / NTB Scanpix Vis mer

Drept

Det er ikke bare «uskyldig» supporterbråk som bekymrer. Historien viser nemlig ifølge avisa at menneskeliv kan stå på spill ved store idrettsarrangementer:

I 1990 ble sju mennesker drept i volden som brøt ut etter at basketball-laget Detroit Pistons vant NBA-sluttspillet, ifølge Philly.com.

I flere søramerikanske land har dødsfall knyttet til supporterbråk under fotballkamper vært et betydelig problem i flere år. I 2013 ble 40 dødsfall i Colombia knyttet til fotballrelatert vold. I Argentina ble det registrert 18 tilsvarende dødsfall samme år, noe som fikk Lionel Messi til å lansere en antivoldskampanje.

Så seint som i fjor kunne man lese om 22 år gamle Emanuel Balbo, som ble kastet i døden under en fotballkamp i Cordoba i Argentina.

Ifølge Telegraph hadde 22-åringen kranglet med en medsupporter han anklaget for å ha forårsaket brorens død i trafikken i 2012.

Vitner fortalte at denne mannen svarte med å rope at Balbo var fan av motstanderlaget Talleres - i forkledning - noe som skal ha fått andre supportere til å angripe 22-åringen. Balbo rømte ned trappene, før han ble dyttet over kanten.

Ikke så fett
Med god innsikt i hvor ille det kan gå, tok politiet grep i god tid før søndagens Super Bowl - også i Philadelphia. For mens hockeyfansen i Vancouver har «for vane» å tenne på ting når kampresultatet ikke går deres vei, har NFL-supporterne i Philadelphia rykte på seg for å klatre på stolper(!) når de vinner.

Derfor fikk politiet i Pennsylvania-byen den fikse ideen om at de skulle smøre inn byens lyktestolper med matfett av merket Crisco, i forkant av lagets semifinale mot Minnesota Vikings.

Målet var at det skulle hindre folk fra å forsøke å klatre opp lyktestolpene, i frykt for at de skulle skade seg selv eller andre. Meldingen fra politiet ble av mange imidlertid sett på som en utfordring - ikke et forbud.

- Det faktum at vi smører inn lyktestolpene betyr ikke at vi utfordrer folk til å forsøke å klatre i dem. Det var skulle signalisere det motsatte. Dessverre ble dette «en greie» i god tid (før kampen, red.anm.), så folk trodde at vi utfordret dem til å overvinne fettet, sa polititalsmann Eric Gripp til Philadelphia Inquirer. ​

Til tross for politiets innsats tok det altså ikke lang tid før noen, av de rundt 12 000 Eagles-supporterne som fylte gatene etter semifinaleseieren, prøvde (og lyktes i) å klatre opp noen av lyktestolpene.

Det er god grunn til å tro at langt flere enn 12 000 vil ta til gatene dersom Eagles skulle lykkes med å slå seiersmaskineriet som utgjør New England Patriots. Mens sistnevnte lag har vunnet fem mesterskap, har laget fra Philadelphia aldri sikret seg det gjeve trofeet i ligaens historie.

MATFETT: Politiet i Philadelphia smurte inn et stort antall av byens lyktestolper med matfett av merket Crisco i forkant av Philadelphia Eagles semifinale mot Minnesota Vikings. Foto: Tim Tai / The Philadelphia Inquirer / AP / NTB Scanpix
MATFETT: Politiet i Philadelphia smurte inn et stort antall av byens lyktestolper med matfett av merket Crisco i forkant av Philadelphia Eagles semifinale mot Minnesota Vikings. Foto: Tim Tai / The Philadelphia Inquirer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Politiet i Philadelphia forbereder seg derfor på at i overkant fest- og seiersklare supportere skal føre til kaos - uavhengig av resultat. Politiet holder følgelig også kortene mye tettere inntil brystet, når det gjelder planene om hvordan de skal unngå klatring og bråk i forbindelse med den potensielle NFL-festen.

«I en by som er berømt for opprør, og som har en veletablert konkurranse for å klatre i fett-innsmurte stolper (det er helt sant, red.anm.), så er det å skulle beskytte Philly-supportere fra seg selv langt fra enkelt - selv om du måtte ha all verdens matfett tilgjengelig», skriver Philadelphia Inquirer. ​

Politiet i byen har imidlertid bekreftet at de ikke vil bruke Crisco igjen, all den tid det åpenbart ikke var glatt nok.

I Minneapolis vil ikke politiet kommentere om også de har planer om å smøre inn byens lyktestolper med matfett i påvente av besøket fra Eagles-supporterne.

BITTER: En engelsk fotballsupporter ble i fjor dømt til ti års fengsel for å ha dyttet en mann ned i T-banesporet i London sommeren 2016. Årsaken til hendelsen er at engelskmannen trodde mannen han dyttet var russisk, og han dyttet fordi han var sint på de russiske fotballsupporternes oppførsel under Fotball EM i 2016. Video: British Transport Police. Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer