Politiet fryktet å møte opp til sju terrorister på Utøya

Beredskapstroppen ved Utvika camping var likevel klare til å gå til aksjon. Men de fikk beskjed om å kjøre videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets beredskapstropp var ved Utvika camping klokka 18.05. De var klare til aksjon, men fikk i stedet beskjed om å reise til en kai ved Storøya. Dette til tross for at det lå fritidsbåter i området ved Utvika.

Dagbladet har snakket med sentrale polititjenestemenn som er kritiske til flere momenter i operasjonen. Dagbladet vet at det er strid internt i politiet om de riktige avgjørelsene ble tatt, og flere sentrale politikilder hevder at Breivik kunne vært pågrepet — eller «tatt ut» — på et tidligere tidspunkt.

Politidirektør Øysteins Mæland sier politiet gjorde alt som sto i deres makt for å redde liv på Utøya, men at de likevel er åpne for at ting kunne vært gjort bedre. Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, har sagt at det ble tatt mange viktige avgjørelser i løpet av kort tid, og det er umulig å spekulere i hva andre valg kunne medført.

Dette er spørsmålene politiet må svare på:

Hvorfor brukte de ikke helikopter? Beredskapstroppen kjørte i biler fra Oslo sentrum til Utøya. Mannskapet ved landets eneste politihelikopter hadde ferie da terrorangrepene rammet Norge.

— Men de meldte seg til tjeneste kort tid etter at bomba smalt i Oslo sentrum. De skal ha fått beskjed om at det ikke var nødvendig. Politiets helikopter kan ikke frakte flere tjenestemenn fra beredskapstroppen, men kan for eksempel ha med seg en skarpskytter. Selv om man ikke visste hvor mange terrorister det var, og hvordan situasjonen var på Utøya, kan man jo i ettertid se at en skarpskytter kunne hatt mulighet til «å ta ut» Breivik tidligere, sier sentrale kilder.

Politikildene mener også at Forsvarets helikopter på Rygge kunne vært mobilisert på et langt tidligere tidspunkt. Hvis Forsvaret hadde fått beskjed om å klargjøre helikopteret kort tid etter at bomba smalt, ville det vært tilgjengelig for beredskapstroppen mye tidligere, hevder kilder. Et Sea King-helikopter sto klart på Voldsløkka i Oslo. Politiet har sagt at de ikke kjente til dette helikopteret, og at det var avsatt til helsetjenesten etter terrorbomben.

Politiets svar: Ifølge politidirektør Øystein Mæland ville det ikke gått raskere med helikopter.

— Når man beregner flytid til Utøya, må man også ta hensyn til at helikopter skal klargjøres og at mannskaper og utstyr skal om bord. Politiets vurdering er at den raskeste måten å transportere beredskapstroppen til Utøya på, var med bil og båt. Dessuten ville det i denne situasjonen ikke vært forsvarlig å lande på Utøya. Transport med båt til øya ville kommet i tillegg, sa Mæland til pressen for ei uke siden.

Stabssjef Johan Fredriksen har sagt at politihelikopteret ikke har ildstøtteplattform eller innsettingskapasitet. Han avviser dermed at helikopteret kunne ha tatt med seg skarpskytter.

Hvorfor kjørte de videre? På vei til Utøya forberedte beredskapstroppen seg på å møte opptil sju terrorister. Ifølge Dagbladets kilder var likevel flere av tjenestemennene forberedt på å gå til aksjon fortest mulig. Dagbladets bilder viser at beredskapstroppen ankommer Utvika camping rundt 18.05. På campingplassen spør de om det er båter i området, men skal ifølge NRK ha fått «nei».

—Tjenestemennene som kom til campingplassen, var klare til å gå til aksjon. I området lå det en rekke fritidsbåter denne kvelden. I ettertid har flere regnet ut at de kunne vært på vannet innen tre til fem minutter, og at turen til Utøya tok to-tre minutter, sier politikilder.

—Breivik kunne tidligst ha vært pågrepet rundt 15 minutter før hvis de hadde brukt Utvika camping, hevder kilder.
Politiets spesialstyrke fikk imidlertid beskjed om at de ikke skulle gå til aksjon fra Utvika camping, men at de skulle reise til en kai ved Storøya, som ligger 3,64 kilometer fra Utøya. Beredskapstroppen ankom Storøya klokka 18.09.

Politiets svar: Stabssjef i Nordre Buskerud politidistrikt, Magne Rustad, har sagt at kaia ved Utøya brygge har ikke båtutsettingsplass.

—Det var også uaktuelt å opprette en kommandoplass i tilknytning til en campingplass av hensyn til hva dette kunne medføre for de sivile som befant seg der. Valget falt på Storøya av flere årsaker som ble politifaglig vurdert. En evaluering etterpå vil vise om vurderingene som er gjort, var gode.

Hvorfor hadde ikke politiet gode båter? Beredskapstroppen hadde på forhånd bedt Nordre Buskerud skaffe båter. Da de kom fram, var det gjort klar én gummibåt.

—Beredskapstroppen hadde bedt om minst fire båter, og ble svært overrasket da de kom fram, sier sentrale kilder.

Beredskapstroppen ble forsinket fordi gummibåten tok inn vann og fikk motortrøbbel. De gikk om bord i to private båter, og ankom Utøya klokka 18.25 — to minutter før Breivik ble pågrepet.

Politiets svar: Politiet har ikke svart direkte på dette spørsmålet, men understreker at evalueringen vil vise om de har gjort gode valg.

Hvorfor dro ikke de første til Utøya? To bevæpnede tjenestemenn fra Nordre Buskerud var de første på stedet. De ankom Utstranda, som ligger på landsiden ved Utøya, klokka 17.52, 17 minutter før beredskapstroppen fra Oslo. Ifølge instruksen «skyting pågår», skal første politipatrulje gripe inn, selv om det går utover deres egen sikkerhet.

Politiets svar: 22. juli-kommisjonen skal finne svar på spørsmålet om polititjenestemennene fulgte den spesielle instruksen. Stabssjef Rustad har sagt:

—Første patrulje på stedet var observasjonspost og hadde en meget viktig oppgave med å kontrollere trafikken til og fra øya. På det tidspunktet visste vi ikke hva vi sto overfor. Meldingene lød på flere gjerningsmenn og mulige sprenglegemer. Da våre tjenestemenn hørte skudd fra Utøya, så de likevel etter båt for å ta seg over.

Hvorfor svarte de ikke Breivik? Breivik sier han forsøkte å ringe alarmsentralen minst ti ganger for «å kapitulere». Han skal ha kommet gjennom to ganger, første gang 17.59.

Ifølge NRKs opplysninger har Breivik forklart at han da fikk beskjed av operatørene om at de ikke hadde tid til å snakke med ham. Dermed fortsatte han drapsraidet. Neste telefon til alarmsentralen er ett minutt før han blir pågrepet, ifølge politiet.

Politiets svar: Nordre Buskerud politidistrikt hadde bare en person på vakt på operasjonssentralen. Politibetjenten hadde også ansvar for å planlegge politiaksjonen og innkalle mannskaper, ifølge Aftenposten. De telefonene betjenten ikke klarte å ta, ble satt over til politiet i Søndre Buskerud politidistrikt. Politiadvokat Christian Hatlo bekrefter at de har én samtale fra siktede tett opp mot pågripelsen, men at det trolig er flere. Oslo-politiet hadde i går ikke mottatt lydloggene fra Søndre Buskerud.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer