Politiet fryktet å møte opp til sju terrorister på Utøya

Beredskapstroppen ved Utvika camping var likevel klare til å gå til aksjon. Men de fikk beskjed om å kjøre videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Politiets beredskapstropp var ved Utvika camping klokka 18.05. De var klare til aksjon, men fikk i stedet beskjed om å reise til en kai ved Storøya. Dette til tross for at det lå fritidsbåter i området ved Utvika.

Dagbladet har snakket med sentrale polititjenestemenn som er kritiske til flere momenter i operasjonen. Dagbladet vet at det er strid internt i politiet om de riktige avgjørelsene ble tatt, og flere sentrale politikilder hevder at Breivik kunne vært pågrepet — eller «tatt ut» — på et tidligere tidspunkt.

Politidirektør Øysteins Mæland sier politiet gjorde alt som sto i deres makt for å redde liv på Utøya, men at de likevel er åpne for at ting kunne vært gjort bedre. Politimester i Nordre Buskerud, Sissel Hammer, har sagt at det ble tatt mange viktige avgjørelser i løpet av kort tid, og det er umulig å spekulere i hva andre valg kunne medført.

Dette er spørsmålene politiet må svare på:

Hvorfor brukte de ikke helikopter? Beredskapstroppen kjørte i biler fra Oslo sentrum til Utøya. Mannskapet ved landets eneste politihelikopter hadde ferie da terrorangrepene rammet Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer