Politiet fryktet nazi-bevæpning

Politiet fikk sikker informasjon om at våpnene fra Jørstadmoen skulle selges til beinharde kriminelle miljøer. Politiets sikkerhetstjeneste fryktet spesielt at nynazister skulle kjøpe våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER/SANDEFJORD (Dagbladet): Det får Dagbladet bekreftet fra flere kilder med kjennskap til den omfattende politiaksjonen natt til i går.

Aksjonen settes i sammenheng med overvåkingspolitiets offensiv mot det nynazistiske miljøet i Norge, og kartleggingen av ransmiljøet.

Natt til i går slo politiet til på en adresse i Sandefjord. I huset var det to personer, og politiet beslagla en rekke våpen som stammer fra det omfattende våpentyveriet på Jørstadmoen.

Informanter tipset

Dagbladet kjenner til at Politiets sikkerhetstjeneste og Gudbrandsdal politidistrikt hadde fått sikker informasjon om at våpen fra tyveriet befant seg på adressen. Informasjon kom blant annet fra informanter i kriminelle miljøer.

Dagbladet får også opplyst at noen våpen fra tyveriet, blant annet Glock-pistoler, allerede er omsatt på det illegale markedet. Pistolene er solgt for 8000- 10 000 kroner pr. stk.

Flere av de siktede skal tilhøre et kriminelt miljø i Vestfold som er kjent for politiet, blant annet for vinningskriminalitet og videresalg av tyvegods. De siktede har kontakter i flere miljøer.

Ifølge politikilder skal det ha blitt funnet nynazistisk propaganda hjemme hos en av de siktede. Etter det Dagbladet får opplyst, dreier det seg blant annet om informasjonsmateriell fra den høyreekstreme organisasjonen Vigrid.

Minst én av de siktede skal ifølge politiet være tilknyttet Vigrid, mens to av de andre siktede skal ha ytre trekk som man kan forbinde med nasjonalistiske sympatier. Vigrid-leder Tore Tvedt hevder at han ikke vet noe om våpentyveriet.

-  Ikke i Vigrid-regi

-  Jeg vet ingenting om dette før du forteller meg det. Skulle det være riktig at noen av de siktede er tilknyttet Vigrid, så er det bare å beklage. Jeg kan garantere deg at våpentyveriet ikke er i Vigrid-regi, sier Tore Tvedt til Dagbladet.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) bekrefter at de har bistått i saken.

-  Helt fra startfasen av etterforskningen har PST gitt en relativt betydelig bistand i denne saken, sier informasjonssjef Trond Hugubakken i PST til Dagbladet.

Dagbladet kjenner til at politiet vurderte situasjonen som svært kritisk mandag kveld: Opplysningene om illegalt våpensalg var så konkrete at politiet ikke tok sjansen på å avvente et eventuelt salg. Overvåkingspolitiet fryktet at våpnene kunne forsvinne dersom de ikke slo til.

-  Det var en taktisk vurdering som lå til grunn for politiaksjonen. Vi har ikke hundre prosent kontroll på alle våpnene som ble stjålet på Jørstadmoen, sier politistasjonssjef Bjørn Bergundhaugen på Lillehammer.