Politiet går gjennom 1,4 millioner terrorsamtaler

Politiet frykter at innholdet i samtalene skal lekke ut.

MANGE SAMTALER: Politiet går gjennom samtlige telefonsamtaler fra basestasjoner tilknyttet Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.
Foto: Berit Roald / Scanpix
MANGE SAMTALER: Politiet går gjennom samtlige telefonsamtaler fra basestasjoner tilknyttet Regjeringskvartalet og Utøya 22. juli. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I en kjennelse fra Oslo tingrett, der bistandsadvokatene ble nektet innsyn i en rekke politidokumenter, går det fram at politiet sitter på 1,4 millioner registrerte samtaler som er en del av terroretterforskningen.

Ifølge kjennelsen er dette samtaler som knyttes til terroristen Anders Behring Breiviks bevegelser forut for 22. juli og elektroniske spor.

- Disse inneholder opplysninger på navn og personer siktede har hatt kontakt med, herunder mulige fysiske og psykiske medhjelpere. Retten legger til grunn at lekkasjer fra materialet kan være til «skade eller fare for etterforskingens øyemed», ved at gjenstående vitner får mulighet til å tilpasse sine forklaringer, heter det i kjennelsen.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier samtalene ikke bare er knyttet til Breivik, men også alt som skjedde 22. juli.

- Dette er ikke kun samtaler som knyttes til Breivik. Dette er alle samtaler som er registrert på basestasjoner i tilknytning til både bomba i Regjeringskvartalet og aksjonen på Utøya. Vi må analysere tid, lengde og fra hvilke basestasjoner de er registrert på. Vi prøver å finne ut hvem som har ringt til en hver tid, også i dagene før, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer