- Politiet går ikke rundt og sjekker vigselsattest

Sjekk strenge Dubai-regler - og praksis. - Tryggere enn Oslo, mener norsk singel kvinne.

 SOM ANDRE STRENDER:  - Dropp g-streng, men ellers kan du bruke antrekk som på andre strender, sier den norske kvinnen. Dette er en annen kvinne på en av Dubais sandstrender. Illustrasjonsfoto: KARIM SAHIB, AFP/NTB Scanpix.
SOM ANDRE STRENDER: - Dropp g-streng, men ellers kan du bruke antrekk som på andre strender, sier den norske kvinnen. Dette er en annen kvinne på en av Dubais sandstrender. Illustrasjonsfoto: KARIM SAHIB, AFP/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norske kvinner som bor og jobber i Dubai er svært tilbakeholdne med å stå fram med full identitet om sin tilværelse i emiratet.

Ifølge Sjømannskirken er drøyt 3.000 nordmenn registrert med jobb- og arbeidsadresse i Dubai.

Dagbladet har vært i kontakt med flere norske kvinner, som alle gir uttrykk for at de trives bra, men at det ikke verdt «belastningen» å bli «registrert» for at de forteller om sine opplevelser - selv om de er postive.

En kvinne som har jobbet i Dubai en årrekke og bor aleine, deler gladelig sine erfaringer mot at navn og andre presise personalia ikke blir offentiggjort.

- Vil ikke at folk skal prate - Jeg vil være anonym fordi jeg ikke vil at folk skal prate. Det er et lite samfunn her nede, og ikke vanskelig å finne ut hvem som er hvem, skriver kvinnen til Dagbladet.

Hun er mellom 30 og 35 år og jobber med salg i hotellbransjen.

Hun synes det er veldig trist å lese om norske Marte, både på grunn av det som har skjedd med henne og for det «forferdelige inntrykket» dette gir i Norge.

- Jeg har hørt om saker der voldtektsanmeldte menn er blitt dømt, men jeg vet ikke om det er for voldtekt eller for sex utenfor ekteskapet, skriver hun.

Trygg som singel Som aleineboende kvinne har hun aldri hatt noen ubehagelige opplevelser av denne typen.

 - TRYGGERE ENN OSLO:  Den norske kvinnen med flere års fartstid har aldri følt seg utrygg i Dubais natte- og gateliv. FOTO: MARWAN NAAMANI, AFP/NTB SCANPIX.
- TRYGGERE ENN OSLO: Den norske kvinnen med flere års fartstid har aldri følt seg utrygg i Dubais natte- og gateliv. FOTO: MARWAN NAAMANI, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Tvert i mot har jeg alltid følt meg mye tryggere her enn i Oslos gater og aldri følt meg truet på noe vis.

Hun er likevel ikke sikker på hva som ville vært det beste å gjøre dersom hun selv skulle havnet i samme situasjon som Marte Dalelv.

Marte anmeldte en kollega for voldtekt, men endte selv opp med en dom for å ha drukket alkohol og for utenomekteskaplig sex.

Sex utenfor ekteskap er forbudt for både turister og fastboende, uavhengig av religion. Det er ikke lov å bo sammen med det motsatte kjønn, uten å være gift eller i familie.

Bor sammen - uten lov - Utallige ugifte, vestlige par bor sammen allikevel, uten problemer. Politiet drar selvfølgelig ikke rundt og sjekker vigselsattest. Men skulle uhellet være ute og politiet kommer i forbindelse med tyveri eller brann, kan det også bli problemer uten alkohollisens eller ekteskapspapirer, understreker kvinnen.

Hun advarer mot å «rangle» rundt i gatene etter barbesøk på leting etter nattmat eller nacspiel. Taxi rett til neste stoppested er oppskriften.

Bare om lag 10 prosent av innbyggerne i Dubai er «innfødte» emirater. Den norske kvinnen føler seg hundre prosent trygg blant dem.

Nei til foto - Når vestlige kvinner en sjelden gang blir plystret eller ropt etter eller på andre måter «trakassert», er det ikke av lokale menn. På strendene er det ofte sørasiater som er litt vel nysgjerrige på damer i bikini, stirrer intenst og forsøker å ta bilder. Det er ulovlig å ta bilder.

- Det er bare å si fra til politi eller badevakter. Jeg har selv stoppet fotografer og slettet bilder fra telefoner og kameraer, skriver kvinnen.

Ikke g-streng I klesveien er hun overrasket over at politiet ikke reagerer oftere på det hun selv ser i forhold til de offisielle reglene.

 VARIERT STRANDANTREKK:  Det meste av antrekk går på strendene i Dubai. FOTO: KARIM SAHIB, AFP/NTB SCANPIX.
VARIERT STRANDANTREKK: Det meste av antrekk går på strendene i Dubai. FOTO: KARIM SAHIB, AFP/NTB SCANPIX. Vis mer

- Man går stort sett i det man vil. Det er unødvendig å vise alt når man er på shoppingsenter eller på gata.

- Superkorte shorts som viser rumpa, kan man legge igjen hjemme. En vanlig fin shorts litt nedpå låret er ok sammen med en bluse.

- Unntatt i moske er det ingen reaksjon på bare skulder. Da er det greit å ha med et pashim-sjal eller genser. Strandantrekk er som på andre strender, men g-streng er ikke anbefalt, forklarer den unge, norske kvinnen med lang erfaring fra Dubai.