Politiet gikk til dramatisk aksjon mot København-kirke

Skulle hente ut 17 irakere som hadde fått avslag på asylsøknaden sin. Både i og utenfor kirken oppsto det sammenstøt med politiet.

DRAMATISK: Det oppsto basketak mellom demonstranter og politiet, da politiet gikk inn i en kirke i København for å hente ut 17 irakere som har fått avslag på asylsøknaden sin. Foto: Andreas Hagemann Bro / Scanpix
DRAMATISK: Det oppsto basketak mellom demonstranter og politiet, da politiet gikk inn i en kirke i København for å hente ut 17 irakere som har fått avslag på asylsøknaden sin. Foto: Andreas Hagemann Bro / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dramatisk politiaksjon for å hente ut irakiske kirkeasylanter har ført til heftig debatt i Danmark. Både i og utenfor kirken oppsto det sammenstøt med politiet.

Danske nettaviser la torsdag ut filmopptak av politi som slår løs på demonstranter som forsøker å hindre at de avviste asylsøkerne blir kjørt bort natt til torsdag. Både opposisjonspolitikere og prester raser over både regjeringens asylpolitikk og politiets fremgangsmåte.

Regjeringen er imidlertid fornøyd med politiets jobb.

- Politiet klarte oppgaven fint. Ingen skal kunne oppnå særbehandling ved å besette en kirke, sier justisminister Brian Mikkelsen fra De konservative.

Regjeringens støtteparti Dansk Folkeparti mener sågar at politiet gikk skånsomt fram.

- Kynisk

Landets tidligere statsminister, sosialdemokratenes Poul Nyrup Rasmussen, kaller aksjonen for kynisk.

- Vi har overskredet grensen for alminnelig menneskelighet og anstendighet, sa han.

Men hans partileder Helle Thorning-Schmidt ga sin støtte til aksjonen, og viser til at folk som ikke har lovlig opphold, må vises ut av landet.

Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og De Radikale kritiserer alle aksjonen, som kommer etter at danske myndigheter tidligere i år inngikk en avtale med Irak om hjemsendelse av avviste asylsøkere.

Kamper i kirken

Klokka ett natt til torsdag gikk politiet inn i Brorsons kirke på Nørrebro i København, utstyrt med både skjold, batonger og hjelmer. Oppdraget var å hente ut 17 menn som de mener er asylsøkere som har fått avslag på søknadene sine.

Også kvinner og barn har i lengre tid oppholdt seg i kirken for unngå deportering. De har nå søkt tilflukt hos venner og familie.

Både inne i kirken og på gata utenfor skal det ha oppstått flere dramatiske situasjoner.

- Det var kamper her inne. Jeg så irakiske menn stå klemt sammen oppe under altertavla. Det var også en som truet med å hoppe ut fra tårnet, så politiet spente ut et brannseil, forteller kirkens prest Per Ramsdal.

Aktivister som støtter asylsøkerne, hevder også noen av irakerne forsøkte skjære seg opp med glasskår inne i kirken. En kvinne brøt sammen da kjæresten hennes ble ført om bord i bussen.

Batonger og pepperspray

Ute på gata var flere hundre demonstranter møtt opp for å protestere. De satte seg ned i veien for å stanse bussen med asylsøkere. Politiet brukte både batonger og pepperspray for å fjerne demonstrantene. Etter hvert fikk bussen sneglet seg av gårde, tilgriset av maling og med knust frontrute.

Københavns biskop Erik Norman Svendsen ber nå om en redegjørelse fra myndighetene. Han sier han hadde håpet på oppholdstillatelse for familiene.

Enkelte av familiene som hadde søkt tilflukt i kirken, har vært i Danmark i opp til ti år. FNs høykommissær for flyktninger UNHCR og flere humanitære organisasjoner hadde bedt myndighetene om å la irakerne få bli, mens menneskerettsaktivister ber om at irakerne får advokatbistand.

Det er planlagt demonstrasjoner i København torsdag kveld, i protest mot aksjonen.

(NTB)

Det oppsto basketak mellom demonstranter og politiet, da politiet gikk inn i en kirke i København for å hente ut 17 irakere som har fått avslag på asylsøknaden sin. Foto: Andreas Hagemann Bro / Scanpix