Politiet gir opp spor

Statsadvokaten har nå mottatt den avgjørende magasin-rapporten: Eksperter kan ikke med sikkerhet slå fast at Lars Grønnerøds pistolmagasin befant seg i drapsvåpenet da trippeldrapet fant sted. Etterforskerne på Romerike har også gitt opp flere sentrale spor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For to uker siden sendte Romerike politidistrikt sin innstilling på tiltalespørsmålet til statsadvokaten i Oslo. Politimester Jørgen L. Høidahl på Romerike går inn for at Kristin Kirkemo, Lars Grønnerød, Per Kristian og Veronica Orderud tiltales for overlagt drap på Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

I saksdokumentene til statsadvokaten ligger også rapporten om et pistolmagasin som ble funnet på soverommet til Lars Grønnerød.

Drapsetterforskerne på Romerike har i flere måneder prøvd å finne ut om dette magasinet satt i ett av drapsvåpnene, som ble brukt inne i kårboligen på Orderud gård for snart et år siden.

Dette har vært ett av de viktigste sporene for politiet, som har fått hjelp av Ruger-produsenten i USA.

Politiet er sikre

Rapporten slår ikke med sikkerhet fast at magasinet faktisk har vært i ett av drapsvåpnene. I så fall hadde det vært et sensasjonelt gjennombrudd i etterforskningen av trippeldrapet.

- Enkelte medier har hevdet at undersøkelsene rundt magasinet til Lars er et gjennombrudd. Nå har vi fått rapporten, og den sier at magasinet kan ha vært i drapsvåpenet - slik jeg har forklart de siste månedene. Rapporten slår dermed ikke fast at magasinet til Lars befant seg i drapsvåpenet.

Den gir ikke sterke indikasjoner på at Lars sitt magasin har vært på åstedet, slik mange tidligere har trodd, understreker Lars Grønnerøds advokat, Steinar Wiik Sørvik.

Politiet er imidlertid sikre på at de sitter med en del av ett av drapsvåpnene. I premissene for våpen-rapporten diskuterer også ekspertene muligheten for at magasinet kan ha vært i drapsvåpenet, og konkluderer her langt på vei at pistolmagasinet til Grønnerød er brukt i det brutale trippeldrapet.

Gir opp

Drapsetterforskerne har, til tross for sterke protester fra de fire forsvarerne, ikke grunn til å tro at andre personer er involvert i drapene. Politiet har bygd opp en lang indisierekke mot de siktede, men har gitt opp flere sentrale spor i saken - for eksempel 180- og sokke-sporet. Politiet mener likevel at bevisene og indisiene holder til å få dømt alle fire til lovens strengeste straff.

Sår tvil?

Politiet har hele tida slitt med å knytte noen av de fire siktede til selve drapshandlingen. Den nye rapporten fra våpenekspertene kan være med på å så tvil om Lars Grønnerøds forklaring. Dette blir avvist av forsvarer Steinar Wiik Sørvik.

- Lars har forklart politiet det han har å si. Han er heller ikke overrasket over rapporten, ettersom vi vet at ekspertene ikke har slått fast at magasinet satt i drapsvåpenet, sier Sørvik til Dagbladet.

Sorenskriver Trond Våpenstad på Nes har forberedt en rettssak fra begynnelsen av februar til april neste år.

frode.hansen@dagbladet.no