Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet gir opp tagge-kampen

Hvis politiet ikke får retten med på at en tag kan knyttes til én person, kommer de trolig til å nedprioritere kampen mot tagginga. Uansett havner sannsynligvis saken mot den 18-årige taggeren opp i lagmannsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Så lenge retten ikke gir oss medhold, er løpet kjørt. Politiet vet det, taggerne vet det, vekterne vet det - alle vet hvem som står bak de forskjellige graffitiene. Men så lenge retten ikke godtar det, er det lite vi kan gjøre, sier aktor Ståle Kihle til Dagbladet.no.

Han fastslår ikke at han vil anke saken dersom retten tror på 18-åringen. Først må han lese dommen, deretter vil han avgjøre om saken skal ankes til lagmannsretten.

- Dommen blir viktig for hvordan politiet skal prioritere ressurser i taggesaker, sier Kihle.

Krever prinsipp-dom

Forsvarer Arild Langenes forteller at det er svært sannsynlig at han anker dersom hans klient dømmes kun på bakgrunn av graffitibildene.

- Vi må få en prinsipiell avgjørelse fra lagmannsretten. Det har vært flere store tagge-saker i byretten, men disse har spriket i alle retninger, sier Langenes til Dagbladet.no.

En oslogutt ble for noen år siden dømt til flere måneders ubetinget fengsel, blant annet for over hundre taggetilfeller.

Da dømte dommeren flere av forholdene uten at den tiltalte hadde tilstått eller var tatt på fersk gjerning. Andre ganger har byrettsdommerne avvist at slik bevisførsel kan være fellende.

Venter på retten

- Vi får ikke satt taggerne i fengsel hvis vi bare kan legge til grunn forholdene hvor vi har tatt dem på fersk gjerning. Hvis dommerne ikke går med på å bruke fotobevis, er det lite vi kan gjøre for å få has på taggerne, sier politiinspektør Jørn Mejdell Jakobsen i Stovner-politiet.

Han har etterforsket flere større taggesaker, og venter spent på dommen mot 18-åringen som kommer i neste uke. Flere store taggesaker skal opp i retten denne høsten, og oslobyrådet har varslet krig mot taggerne.

- Det er frustrerende at det er så vanskelig å få taggerne dømt. Vi skal gjøre vårt, og håper innsatsen ikke faller på rettssystemet, sa miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen på en anti-tagging-konferanse i forrige uke.

Politiinspektør Jørn Mejdell Jakobsen.
Aktor Ståle Kihle.