Politiet gir rapperne skylda

Britisk politi er i harnisk etter at fire tenåringer ble skutt i Birmingham på nyttårsaften. Nå gir de rap-musikken og Playstation 2 skylda for volden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidlig første nyttårsdag ble Charlene Ellis (18) og kusina Latisha Shakespear (17) skutt og drept i et gjengoppgjør. Charlenes tvillingsøster Sophie ligger hardt skadet på sykehus, men ser ut til å overleve attentatet. Den fjerde av venninnene, Cheryl Shaw, er utskrevet fra sykehus, men har politibeskyttelse.

Tenåringsjentene hadde vært på nyttårsfest i frisørsalongen Uniseven Studio i Birmingham, da biler fra en ungdomsgjeng kjørte forbi og avfyrte minst 30 skudd mot de fire jentene. Ufrivillig havnet de midt oppe i et gjengoppgjør.

Nå innkaller innenriksminister David Blunkett til en nasjonal konferanse om den økende våpenkulturen blant britisk ungdom, mens politiet retter pekefingeren mot musikkindustrien.

Plateselskapene markedsfører rappere som glamoriserer våpen, vold og dop, mener nestlederen for Birminghampolitiet, Tarique Ghaffur, mens de nekter å støtte kampanjer som prøver å påvirke i en positiv retning.

- Det er unge menn i en alder hvor de er lettpåvirkelige, og de mangler modenhet og grenser, sier han til The daily Mirror.

Ghaffur er bekymret over at våpen er blitt en del av motebildet for ungdom, og skylder på rappernes glamorøse skildringer av gangsterlivet, og voldelige videospill som Playstation 2's «The Getaway».

Tall politiet sitter på, viser at et av sju drap utført med skytevåpen er såkalte respektoppgjør. Tradisjonelt har skytevåpen blitt brukt av ransmenn eller i narko-oppgjør, mens politiet nå registrerer stadig flere skyteepisoder i forbindelse med sjalusi eller hevnaksjoner.

Innenriksministeren har signalisert at han vil øke innsatsen mot skytevåpen, og at det også er aktuelt å forby våpenetterlignigner i butikkene.

Mange henvendelser

Politiet i Birmingham har opplevd en storm av telefoner fra folk som ønsker å bidra til at drapene på de to tenåringsjentene nyttårsaften blir oppklart. Så langt har politiet fått seks navn på menn som skal ha deltatt i attentatet utenfor frisørsalongen, men de er også advart om at det kan bli ekstremt vanskelig å få nok vitner til å stå fram i en rettssak.

- Ingen som er involvert kommer til å snakke. Hvis de gjør det vil det være akkurat det samme som å undertegne sin egen dødsdom, sier et av gjengmedlemmene til Daily Mirror.

- De som ikke er direkte involvert, kommer ikke til å ha problemer å snakke med politiet. Men politiet kommer til å bli møtt av en mur av taushet når de skal avhøre de involverte, sier han.

- Dette er realitetene. De virkelig tunge kriminelle driter i hvem som lever eller dør. De vil ha respekt i deres egen omgangskrets. Det er alt de kjemper for. Det, og gull-lenkene, de raske bilene, og pengene.

Likevel er Birminghampolitiet optimister. David Mirfield etterforsker drapene, og har tro på at politiets beskyttelsesprogram for vitner skal være nok til å få noen til å stå fram i retten.

- Vi gjorde det i 1997 i Birmingham, da møtte 32 mennesker som vitner i retten under falske navn. Det kan vi gjøre igjen, sier han til avisa.

  • I går kveld fikk Sophie Ellis beskjed om at søsteren var blitt drept i kuleregnet. Familien ønsket ikke å fortelle henne det før hun var sterk nok til å takle beskjeden. Nyheten om hennes søsters død skal ha kommet som et sjokk på henne, og ifølge familien klarte hun ikke å snakke om det i går kveld.
INNKALLER TIL HASTEKONFERANSE: Den britiske innenriksministeren David Blunkett er bekymret for den tiltagende våpenkulturen i Storbritannia.
SKUTT: Cheryl Shaw (fra venstre), Charlene Ellis, tvillingsøsteren Sophie Ellis og Latisha Shakespear. Bildet ble tatt rett før jentene ble skutt.
FÅR SKYLDA: So Solid Crew fra Sør-London er en av rap-gruppene som får gjennomgå av politiet for voldsforherligelse.