Politiet gir ulovlig høye rusbøter i Oslo

To gram hasj kostet mann 12 000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet fortsetter å gi rusbøter i titusenkronersklassen innenfor løst definerte problemområder i Oslo, selv om tingretten tre ganger har slått fast at praksisen er ulovlig.

Besittelse av små mengder narkotika straffes generelt i hovedstaden med 2-3.000 kroner i bot. Men som en del av politiets pågående kamp mot åpne narkomiljøer gis det blant annet på Plata bøter som er flerfoldige ganger større, skriver Dagsavisen.

Organisasjonen Gatejuristen, som drives av Kirkens Bymisjon, har de siste månedene hjulpet tre rusavhengige gjennom en rettsprosess. I ett av tilfellene fikk en mann 12.000 kroner i bot for kjøp av to gram hasj.

Oslo tingrett har i alle tre tilfellene slått fast at bøtepraksisen er ulovlig så lenge det ikke er åpent definert hva som er problemområder. Flerdoblingen kan heller ikke forsvares med allmennpreventive hensyn.

- Ingen av våre klienter har kjent til at de risikerer høyere bøter her enn andre steder. Det står ikke noe sted, annet enn i politiets påtaledirektiv. Og dette er unntatt offentlighet, sier leder Cathrine Moksness i Gatejuristen, som mener praksisen strider mot befolkningens rett til å forutse sin rettsstilling.

Organisasjonen viser også til justisminister Knut Storbergets uttalelser om at man må vurdere andre tiltak enn bøter for mindre narkoforbrytelser.

Seksjonssjef Curt A. Lier ved arrest- og påtaleseksjonen ser ikke ordningen som problematisk. Men han sier de vil vurdere å justere praksisen noe.

(NTB)