Politiet gjenåpner sak fra 2010 mot voldtektssiktet i Asker

Ble henlagt. - Den nye siktelsen mot mannen gjør at vi setter i gang ny etterforskning, sier politiet.

SIKTET FOR VOLDTEKT: Det var i dette skogsholtet på Borgen i Asker at to fem år gamle jenter skal ha blitt voldtatt . Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SIKTET FOR VOLDTEKT: Det var i dette skogsholtet på Borgen i Asker at to fem år gamle jenter skal ha blitt voldtatt . Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I begynnelsen av august ble to fem år gamle jenter utsatt for det politiet mener var en voldtekt i skogsholtet på Borgen i Asker kommune.

Torsdag i forrige uke ble en mann i 40-åra pågrepet og siktet i saken. Fredag, samme dag som han ble varetektsfengslet i fire uker, ble han mistenkt for nok en forhold - og nå gjenåpner politiet en tre år gammel sak.

Mannen ble nemlig etterforsket for seksuell omgang med flere mindreårige jenter i 2010.

Ble henlagt i 2010 Politiet i Asker og Bærum ville den gangen tiltale mannen, men høyere påtalemyndighet mente bevisene ikke holdt, og saken ble henlagt.

Årsaken skal ifølge VG vært at jentene var ikledd bind foran øynene, og dermed ikke kunne være sikre på at overgrepene hadde funnet sted. Det samme skal mannen ha gjort i saken med de to femåringene i begynnelsen av august.

Nå har Riksadvokaten sammen med Asker og Bærum politidistrikt blitt enige om å gjenåpne saken.

- Vi har snakket med Riksadvokaten og blitt enige om å gjenåpne saken fra 2010, og setter nå i gang med ny etterforskning, sier politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe til Dagbladet.

DNA-profil Hun bekrefter at politiadvokaten i saken den gangen innstilte saken for tiltale, men at høyere påtalemyndighet besluttet at bevisene ikke hadde holdt.

- Den nye siktelsen mot mannen gjør at vi mener det kan være grunn for høyere påtalemyndighet å se annerledes på spørsmålet i saken fra 2010, sier Backe.

Sikring av DNA-profil fra åstedet i den pågående saken, viser at denne samsvarer med siktedes profil fra 2010.

Nekter straffskyld i 2010-saken Mannens forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, opplyser til Dagbladet at mannen ikke erkjenner straffskyld i saken fra 2010.

- Jeg har bare fått en muntlig orientering om at politiet nå gjenåpner saken, men er lovet sakspapirer. Vi har snakket litt om denne saken, og han erkjenner ikke straffskyld.

- Men erkjenner han noen annen form for kontakt med jentene, eller at han var på stedet?

GJENÅPNER SAK: Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe opplyser at de har gjenåpnet en tre år gammel sak som ble henlagt mot den voldtektssiktede mannen i 40-åra.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
GJENÅPNER SAK: Politiadvokat Lisbeth Ravlo Backe opplyser at de har gjenåpnet en tre år gammel sak som ble henlagt mot den voldtektssiktede mannen i 40-åra. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har ikke snakket detaljert om saken, sier Nakstad.

Det er tidligere kjent at mannen heller ikke erkjenner straffskyld etter siktelsen i voldtektssaken i skogholtet på Borgen, men mannen erkjente utuktig omgang med mindreårige under fengslingsmøtet i Asker og Bærum tingrett, der han ble kjent varetektsfengslet i fire uker.

Mistenkt i ytterligere en sak Etter at saken om de to jentene ble omtalt, ble mannen i 40-åra også mistenkt for å stå bak nok et overgrep i samme område.

Politiet ønsker ikke å si noe om hvor langt de har kommet i etterforskningen av denne saken.

- Vi har foreløpig ikke endret status på mannen i denne saken, og jobber med denne. Vi har funnet DNA på åstedet som samsvarer med den andre saken, sier Backe.

Nakstad har ingen kommentar til denne saken.

NEKTER STRAFFSKYLD: Mannens forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, forteller at mannen ikke erkjenner straffskyld for saken fra 2010. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
NEKTER STRAFFSKYLD: Mannens forsvarer, advokat Cecilie Nakstad, forteller at mannen ikke erkjenner straffskyld for saken fra 2010. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer