Politiet gjennomgår Krekar-intervjuet

Undersøker om de kan tiltale han på nytt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Oslo går nøye gjennom mulla Krekars siste offentlige uttalelser for å vurdere om det er grunnlag for å reise ny tiltale mot ham.

I intervjuet med den australske TV-stasjonen ABC som ble omtalt av NTB mandag og vist på NRK onsdag, innrømmer Krekar blant annet at han har trent en gruppe selvmordsbombere. Han forsvarer bruk av selvmordsbombere og sier at det er det samme som å bruke kalasjnikov.Krekar svarer også bekreftende på spørsmål fra den australske reporteren om mullaen står inne for uttalelser fra 14 år gamle TV-klipp om at religionen gir ham og andre muslimer rett til å drepe alle som uttaler seg negativt om islam, men legger til «in a muslim country».

Vurderer sak

Nå vurderer politiet i Oslo om det er grunnlag for å reise ny sak mot den utviste, men i praksis langt på vei frie mulla Krekar.

Informasjonsrådgiver Sølvi Glendrange sier på vegne av visepolitisjef Roger Andresen i Oslo politidistrikt at politiet har skaffet seg materialet.

- Vi vil gå gjennom uttalelsene og vurdere om det gir grunnlag for å åpne etterforskning mot mulla Krekar. Det er foreløpig ikke mulig å si når denne vurderingen er klar, sier Glendrange.

Rettferdiggjør journalistdrap

Videre rettferdiggjør han drapet på en australsk journalist som mistet livet i en selvmordsbombeaksjon nord i Irak i mars 2003.

SJOKKUTTALELSER: Mulla Krekar lot seg intervjue av australske BBC tidligere i uka. Der innrømmer han at han, gjennom internett, oppfordrer tilhørere til å drepe australske og amerikanske soldater i Irak. FOTO: Terje Bendiksby/SCANPIX
SJOKKUTTALELSER: Mulla Krekar lot seg intervjue av australske BBC tidligere i uka. Der innrømmer han at han, gjennom internett, oppfordrer tilhørere til å drepe australske og amerikanske soldater i Irak. FOTO: Terje Bendiksby/SCANPIX Vis mer

ABC har også snakket med en amerikansk terrorekspert som hevder at Krekar fortsatt kontrollerer grupper av snikskyttere som opererer i Irak, og som sier at Krekars rolle i forbindelse med den australske journalistens død bør granskes.

- Hvis det kan bevises at han hadde operasjonell kontroll over Ansar al-Islam på den tiden, så tror jeg det angrepet bør ses meget nøye på, sier terroreksperten Lydia Khalil.

NTB