Politiet glemte asylsøker på glattcelle i åtte dager

Ulovlig, men politiet blir ikke straffet for det.

ULOVLIG: En 25-åring fra Algerie ble glemt på glattcelle i åtte dager. Dette er ulovlig, men Oslo-politiet vil ikke bli straffa for det. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ULOVLIG: En 25-åring fra Algerie ble glemt på glattcelle i åtte dager. Dette er ulovlig, men Oslo-politiet vil ikke bli straffa for det. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«At en asylsøker blir glemt i arresten og sitter i flere døgn uten at det lenger foreligger grunnlag for fengsling, må anses som et alvorlig forhold», skriver assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, i politiets påtalevedtak.

Den 25 år gamle mannen fra Algerie satt på glattcelle i Oslo fra 7. til 13. juli i fjor uten å bli fremstilt for retten, uten å få advokat og uten å ha noen kontakt med pårørende, skriver Aftenposten.

Spesialenheten har etterforsket saken etter at en advokat oppdaget forholdet.

25-åringen ble tatt på Jernbanetorget i Oslo med narkotika. I forbindelse med pågripelsen sa mannen at han ville søke asyl i Norge.

Regelen tilsier at han da skulle vært overført til Politiets utlendingsenhet for registrering. Uansett skulle ikke 25-åringen ha sittet så lenge på glattcelle uten å ha blitt fremstilt for fengsling eller blitt løslatt.

Men til tross for at etterforskningen har avdekket svikt i politiets rutiner, har Spesialenheten valgt å henlegge saken.

Grunnen til at Oslo politidistrikt ikke får straff, er at samme distrikt ble ilagt en foretaksstraff på 50.000 kroner for et lignende forhold som fant sted før 25-åringen ble pågrepet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer