Politiet glemte asylsøker på glattcelle i åtte dager

Ulovlig, men politiet blir ikke straffet for det.

ULOVLIG: En 25-åring fra Algerie ble glemt på glattcelle i åtte dager. Dette er ulovlig, men Oslo-politiet vil ikke bli straffa for det. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
ULOVLIG: En 25-åring fra Algerie ble glemt på glattcelle i åtte dager. Dette er ulovlig, men Oslo-politiet vil ikke bli straffa for det. Foto: Siv Johanne Seglem / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«At en asylsøker blir glemt i arresten og sitter i flere døgn uten at det lenger foreligger grunnlag for fengsling, må anses som et alvorlig forhold», skriver assisterende sjef for Spesialenheten for politisaker, Johan Martin Welhaven, i politiets påtalevedtak.

Den 25 år gamle mannen fra Algerie satt på glattcelle i Oslo fra 7. til 13. juli i fjor uten å bli fremstilt for retten, uten å få advokat og uten å ha noen kontakt med pårørende, skriver Aftenposten.

Spesialenheten har etterforsket saken etter at en advokat oppdaget forholdet.

25-åringen ble tatt på Jernbanetorget i Oslo med narkotika. I forbindelse med pågripelsen sa mannen at han ville søke asyl i Norge.

Regelen tilsier at han da skulle vært overført til Politiets utlendingsenhet for registrering. Uansett skulle ikke 25-åringen ha sittet så lenge på glattcelle uten å ha blitt fremstilt for fengsling eller blitt løslatt.

Men til tross for at etterforskningen har avdekket svikt i politiets rutiner, har Spesialenheten valgt å henlegge saken.

Grunnen til at Oslo politidistrikt ikke får straff, er at samme distrikt ble ilagt en foretaksstraff på 50.000 kroner for et lignende forhold som fant sted før 25-åringen ble pågrepet.

NTB