Politiet glemte de viktigste sporene

Lillesøsteren til Elizabeth Smart fortalte at gjerningsmannen het Emmanuel, og jobbet for familien tidligere. Likevel tok det flere måneder før politiet etterlyste mannen.Les også:Kidnapperne fanatiske religiøse

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

14 år gamle Elizabeth Smart ble kidnappet fra sitt hjem i Salt Lake City 5. juni i fjor. Lillesøsteren, Mary Katherine (10), var eneste vitne til bortføringen. Onsdag kveld ble den nå 15 år gamle jenta funnet bare to mil unna hjemmet.

Elizabeth var forkledd med parykk, men noen forbipasserende ringte politiets nødnummer da de gjenkjente Brian David Mitchell og Wanda Barzee fra en tegning som ble laget på bakgrunn av signalementet de fikk fra Elizabeths lillesøster Mary Katherine (10).

Hun satt og leste en bok, da hun plutselig sa: - Pappa, jeg tror jeg vet hvem som gjorde det. Håndverkeren som vi brukte en gang. Han som het Emmanuel.

Brian David Mitchell, som er arrestert for kidnappingen, går under navnet Emmanuel. Han hadde jobbet som håndverket for familien.

Familien gikk rett til politiet med opplysningene. Men de var opptatt med å etterforske et annet spor, og valgte å tone ned den nye informasjonen.

3. februar i år arrangerte familien en pressekonferanse der de opplyste at gjerningsmannen kunne hete Emmanuel. De sendte også ut en amatørtegning av mannen. Det førte til at Brian David «Emmanuel» Mitchells stebarn gjenkjente ham.

Men selv ikke da mente politiet at dette var av interesse, og da Mitchells stebarn ga Smart-familien bilder av gjerningsmannen, ville ikke politiet publisere dem. Det måtte Elizabeths familie gjøre selv, og det førte til slutt til at saken Brian David Mitchell ble gjenkjent, og Elizabeth funnet.

- Her snakker vi om etterpåklokskapens lys. Hvis vi kunne gjort det om igjen, ville sikkert alle etterforskerne si at vi burde ha offentliggjort bildet tidligere, sier politisjef Rick Dinse.

Men han nekter å ta selvkritikk for etterforskningen, selv om et øyenvitne også hevder at kidnapperen i en periode bodde vegg i vegg med byens politistasjon.

Elizabeth er nå hjemme hos foreldrene sine. De har valgt å ikke presse henne for å finne ut hva hun har vært gjennom. Men faren hennes, Ed, sier at hun uten tvil er hjernevasket. Også politiet har bestemt seg for å gå svært forsiktig fram den første perioden.

Kilder: CNN, AP, Reuters, New York Times, Salt Lake Tribune, USA Today

GJENFORENT: Ed Smart med døtrene Mary Katherine (v) og Elizabeth hjemme i Salt Lake City torsdag.