Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Politiet glemte vitne

LILLESTRØM (Dagbladet): En kvinne har forklart politiet at hun mener hun så Per og Veronica Orderud ved Anne Orderud Paust og Per Pausts leilighet i Gabels gate i Oslo i tida før gass-attentatforsøket. Politiet glemte vitnet. Men nå blir hun stevnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen har gitt to forklaringer til politiet om attentatforsøket mot ekteparet Paust natt til 12. august 1998. Hun var ikke et vitne i Nes herredsretts behandling av trippeldrapet.

- Vi har en fortløpende vurdering av nye vitner. Jeg kan bekrefte at også denne personen er aktuell som et nytt vitne i saken. Ut over det har jeg ingen kommentarer, sier Kristin Kirkemo Haukelands forsvarer, advokat Tor Kjærvik.

Så mann og

kvinne

Kvinnen forklarte seg til politiet kort etter attentatforsøket. Hun fortalte at hun observerte en mann og kvinne i en bil i det aktuelle området en eller to dager før. Hun ga en detaljert beskrivelse av personene i bilen.

Da Per og Veronica Orderud ble varetektsfengslet, og aviser brakte bilder av ekteparet, kontaktet hun igjen politiet og avga en ny politiforklaring.

I denne forklaringen sier kvinnen at hun mener det var Per og Veronica som satt i bilen.

Veronicas

troverdighet

Da Steinar Wiik Sørvik stilte Veronica Orderud spørsmål i går, spurte han om ekteparet Orderud hadde vært hjemme i leiligheten til Anne Orderud Paust og Per Paust på Skillebekk.

Veronica bekreftet at de hadde vært der ved et par anledninger. Men da Wiik Sørvik ville vite om de hadde vært der i tida rundt gassattentatet, svarte Veronica nei. Wiik Sørvik ville og vite om de hadde vært på handletur eller av andre årsaker vært i området rundt leiligheten til Anne og Per i denne perioden.

- Nei, vi kjente ingen der, svarte Veronica, etter å ha tenkt seg godt om.

Dersom kvinnen har observert ekteparet Orderud i området rundt Gabels gate, svekker dette Veronicas troverdighet.

Bensin i oppgangen

Aktorene, Olav Helge Thue og Jørn Sigurd Maurud, ville i går ikke kommentere vitneprovet.

Det oppsiktsvekkende vitneprovet er trolig nedprioritert fordi all fokus har vært på trippeldrapet. Kvinnens forklaringer har vært forsømt av både advokater og påtalemyndighet.

Natt til onsdag 12. august 1998 plasserte noen en fem kilos propanbeholder utenfor leiligheten til Anne Orderud Paust og Per Paust i fjerde etasje i Gabels gate 1 i Oslo.

Fra beholderen var det montert en slange hvor gass ble sluppet ut mot inngangsdøra til leiligheten. Det ble og helt bensin ned trappegangen og ut i gata hvor gjerningspersonen(e) tente på bensinen for å få antent gassen.

Attentatet mislyktes fordi ilden slokket før gassen ble antent. Eksperter mener at dersom gassen hadde antent, ville det blitt en kraftig eksplosjon hvor menneskeliv kunne gått tapt. Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo Haukeland var tidligere siktet for gassattentatet.

I sin dagbok skrev Anne Orderud Paust om sine innerste tanker rundt attentatforsøkene.

- Politiet viste stor interesse for arvesaken. 25 mann på saken. Killengreen tar alle avgjørelser, skrev hun.

GASSATTENTAT: Natt til onsdag 12. august 1998 plasserte noen en fem kilos propanbeholder utenfor leiligheten til Anne Orderud Paust og Per Paust i Oslo.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!