GODTAR 100.000: Hordaland politidistrikt, ved konstituert politimester John Reidar Nilsen, vedtar forelegget på 100.000 kroner som det er ilagt i Monika-saken.  
Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
GODTAR 100.000: Hordaland politidistrikt, ved konstituert politimester John Reidar Nilsen, vedtar forelegget på 100.000 kroner som det er ilagt i Monika-saken. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpixVis mer

Politiet godtar forelegg i Monika-saken på 100.000 kroner

- Vi erkjenner at det er gjort feil fra politiets side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hordaland politidistrikt vedtar forelegget på 100.000 kroner som det er ilagt i Monika-saken.

Boten er ilagt på grunn av grov uforstand i tjenesten, som følge av etterforskningen av drapet på Monika Sviglinskaja (8) i Sund i november 2011.

Det er Spesialenheten for politisaker som har ilagt dem forelegget.

- Jeg har besluttet å vedta foretaksstraffen. Vi erkjenner at det er gjort feil fra politiets side og politidistriktet tar ansvar for feilene ved å vedta forelegget, sier konstituert politimester John Reidar Nilsen til Dagbladet.

Nye tiltak I forrige uke ville ikke Nilsen vedta foretaksboten på stedet. Dette selv om han erkjente at politidistriktet hadde sviktet.

- Det er viktig at vi nå iverksetter både lokalt og nasjonalt forankrede tiltak som bidrar til at vi unngår å gjøre tilsvarende feil i fremtiden. Umiddelbart må vi sikre at etterforskere og påtalejurister skjermes fra andre pågående oppgaver under etterforskning av alvorlige saker og jobber bedre i team, skriver Nilsen i en pressemelding.

Grove feil Spesialenheten mener politidistriktet utviste grov uforstand i tjenesten i sin behandling i fjor av rapporten fra varsleren Robin Schaefer, ifølge NTB.

- Vi må videre få på plass system som sikrer god kommunikasjon og notoritet underveis i etterforskningen. Tilslutt må vi snarest mulig få ferdigstilt etableringen av Felles krimenhet som skal ha ansvaret for alvorlige saker, uavhengig hvor i distriktet de inntreffer, skriver Nilsen.

Ansatte skal vurderes Nilsen har brukt dagen i dag på å se over vedtaket. Etter totalvurdering kom han fram til at forelegget skulle vedtas. I forrige uke utelukket ikke Nilsen at skandalen ville føre til «personalmessige konsekvenser», ifølge NTB.

- Det er naturlig at vi ser på de enkeltes rolle i lys av det faktum som er fremkommet. Men det skal skje i interne prosesser i Hordaland politidistrikt, hvor vi også skal ivareta den enkelte medarbeiders rettigheter, sier Nilsen til Dagbladet.

Spesialenheten klarte ikke å påvise straffeansvar for de fire politifolkene som hadde status som mistenkt i saken.

Politimester Geir Gudmundsen vil få bistand av John Christian Elden i Monika-saken.