HER LETTE DE: I dette området ved Sjøvassbottn har politiet lett med hunder og spade i dag. Foto: Torgeir Krokfjord / Dagbladet
HER LETTE DE: I dette området ved Sjøvassbottn har politiet lett med hunder og spade i dag. Foto: Torgeir Krokfjord / DagbladetVis mer

Politiet gravde med spade etter Per Vålnes

Fikk tips om at Vålnes var gravd ned i fjæra ved drapssiktedes hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STORSTEINNES/OSLO (Nordlys/Dagbladet): I formiddag rykket politiet ut til Sjøvassbotn i Balsfjord. Etter det Nordlys erfarer, rykket politiet ut etter å ha fått tips om at Per Vålnes skulle være gravd ned i fjæra ved Sjøvassbotn.

Med spade og hund saumfarte politipatruljen fjæra med hund og spade i flere timer.

Flere kilder Nordlys har snakket med forteller at en politipatrulje ble observert i fjæra ved Sjøvassbotn i Balsfjord i formiddagstimene mellom klokken 10 og 13.00 søndag.

- De gikk rundt i fjæra ved Sjøvassbotn rundt klokka 13.00 i dag. De hadde med seg spade, forteller en kvinne Nordlys har snakket med.

Da Dagbladet var på stedet i ettermiddag, var det imidlertid helt rolig der.

Rykket ut Regionlensmann Andreas Nilsen bekrefter overfor Nordlys at politiet rykket ut søndag.

- De siste dagene har vi fulgt opp diverse tips vi har fått inn. Dette var en oppfølging av et sånt tips, sier Nilsen til Nordlys.

Politipatruljen fant imidlertid ikke noe av interesse.

- Så langt ser vi ikke at det har relevans for saken. Det er vår foreløpige konklusjon. Det kommer mange tips og vi forplikter oss til å følge dem opp, sier Nilsen.

Til Dagbladet utdyper han:

- Det var noen turgåere som mente de hadde sett noe som kunne være av interesse. Vi har fått mange tips de siste dagene, og når tipsene er så konkrete må vi sjekke de ut. Vi fant imidlertid ikke noe av interesse.

Like ved drapssiktet Sjøvassbotn ligger like ved Laksvatn i Balsfjord, og er fire mil unna gården på Sagelv ved Storsteinnes der politiet tror Per Vålnes ble drept.

Imidlertid er det ikke langt unna huset til den 41 år gamle mannen som nå sitter varetektsfengslet, siktet for forsettlig drap eller medvirkning til drap.

Også den 39 år gamle mannen som er siktet i saken, og som flyttet inn i Vålnes' hus etter at han forsvant, bor i nærheten av stedet politiet søndag har søkt med spade.

Det er også under én mil fra Sjøvassbotn til Lavangsdalen, der Per Vålnes' hvite Volkswagen Transporter ble funnet 4. desemer i fjor.

Det er fortsatt ukjent hvorfor bilen ble funnet der.

Flere tips Kilder i Balsfjord forteller til Nordlys at 41-åringens hus har blitt ransaket tidligere denne uken. Det ønsker ikke regionlensmann Nilsen å svare på.

- Men generelt kan jeg si at når politiet pågriper noen i en sånn sak som dette, medfører det normalt også ransaking.

Lensmann Nilsen forteller at politiet har fått inn en rekke tips om Vålnes-saken de seneste dagene.

GIKK GJENNOM HUSET: Teknikere fra Kripos gikk tidligere denne uka grundig gjennom huset og anneskset  på eiendommen der Per Vålnes bodde og feiret sin 50 års bursdag før han ble meldt savnet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
GIKK GJENNOM HUSET: Teknikere fra Kripos gikk tidligere denne uka grundig gjennom huset og anneskset på eiendommen der Per Vålnes bodde og feiret sin 50 års bursdag før han ble meldt savnet. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Vi har fått flere tips vi har fulgt opp i avhør. Dette er det eneste tipset vi har måttet rykke ut fysisk på, forteller Nilsen.

Nytt gulv I går rev politiet opp gulvet i boligen til Vålnes og hans samboer.

Etter det Nordlys erfarer, er årsaken opplysninger om at samboeren har lagt nytt gulv i løpet av de 11 månedene som har gått siden Vålnes forsvant.

Samboeren (40) er også siktet for forsettlig drap eller medvirkning til forsettlig drap.

Politiet har ikke valgt å avhøre de tre drapssiktede som er varetektsfengslet i helga.

- Vi kommer til å prioritere andre etterforskningsskritt nå. Så går vi løs på de avhørene når det passer.

Tre ytterligere menn ble pågrepet og siktet fredag, men alle disse er nå løslatt og sjekket ut av saken.

Meldt savnet Vålsnes ble meldt savnet av samboeren 1. desember 2011, fire dager etter at han feiret sin femtiårsdag.

Da hevdet hun at hun sist så ham dagen før. Imidlertid skal ingen andre ha sett Vålsnes etter bursdagsfeiringen

Kort tid etter at Vålnes ble meldt savnet skal den nå siktede 39 år gamle mannen ha flyttet inn sammen med den siktede kvinnen i huset i Sagelv i Balsfjord hvor hun først bodde med Vålnes.

I sjokk En av de nærmeste naboene forteller at den lille bygda er i sjokk etter at Vålens samboer ble pågrepet onsdag.

- Jeg kunne aldri tenkt meg at hun kan ha ha gjort noe slikt. Det er forferdelig, og jeg håper virkelig denne saken blir oppklart raskt, sier han.

SAVNET: Per Vålnes ble meldt savnet av samboeren for snart ett år siden. Hun er nå siktet i saken. Foto: Privat
SAVNET: Per Vålnes ble meldt savnet av samboeren for snart ett år siden. Hun er nå siktet i saken. Foto: Privat Vis mer