«Politiet hadde ikke trengt å plaffe ham rett ned»

Da Stockholm-politiet skjøt og drepte en 68-åring i sin egen leilighet i Husby, påkallet de seg mobbens vrede. Nabo Maria Baas (40) har ikke følt seg trygg siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STOCKHOLM (Dagbladet): Trebarnsmora så på TV da hun plutselig først hørte rop - så et voldsomt smell da politiet slo inn døra til den 68-år gamle naboen og skjøt og drepte ham i sin egen blokkleilighet.

De fleste Dagbladet har snakket med i Stockholm-forstaden Husby, forklarer de siste dagers voldsomme opptøyer med denne hendelsen fra forrige uke.

- Det var her det begynte. Ungdom jeg har snakket med, har sagt at de vil vise at det som skjedde her ikke var greit, at det kunne ha vært deres pappa som ble skutt og drept, sier Baas til Dagbladet.  

- Ikke trygg Mannen var bevæpnet med en en kniv, og skal ifølge politiet ha truet flere personer før han forskanset seg i sin egen leilighet sammen med en kvinne. Politiet sier de gikk inn i leiligheten etter gjentatte mislykkede forsøk på å forhandle med mannen, og at han da gikk til angrep på politiet - som ble tvunget til å løsne skudd i nødverge. 

- Politiet hadde ikke trengt å plaffe ham rett ned. De kunne ha håndtert situasjonen sånn at han hadde vært i live i dag, sier Baas.   

Baas har likevel liten forståelse for brannene, hærverket og volden som har preget Stockholm de siste nettene. Nå føler hun seg ikke trygg i Husby lenger, etter å ha bodd her i 15 år vurderer hun å flytte. Førskolen der sønnen hennes går, har fått nesten alle vinduene knust, forteller hun.

- Jeg er bekymret for barna mine, sier hun. 

Siden opptøyene tok til for fullt natt til mandag, har Husby vært opprørets sentrum. Her bor folk i røde, gule og grå lavblokker av betong. De fleste ble bygget som en del av «millionprogrammet» på 1970-tallet. Over 80 prosent av de drøyt 12 000 innbyggerne har utenlandsk bakgrunn, og et stort flertall av dem er leieboere. 

- Skutt i hodet Finske Risto Kajanto er halvbror til kvinnen som befant seg i leiligheten, og som altså var 68-åringens kone. Han sier til Dagbladet at han er sjokkert over Stockholm-politiets unødige voldsbruk.

Kajanto, som først uttalte seg til svenske Aftonbladet, tegner et ganske annet bilde av hendelsesforløpet enn politiet: Ifølge han hadde mannen viftet med kniven fordi han og kona hadde blitt plaget av en ungdomgjeng tidligere på dagen. Og da politet banket på, vegret de seg for å åpne fordi de trodde at det var den samme ungdomsgjengen som sto utenfor døra.

Men da de forstod at det var politiet, slappet de av - før politiet stormet leiligheten og skjøt mannen foran øynene til kona, har svogeren forklart.

SKUTT OG DREPT AV POLITIET: Her bodde 68-åringen som forrige mandag ble skutt og drept av politiet i sitt eget hjem i Oslogatan 14 i Husby. De fleste Dagbladet har snakket med i Husby, mener hendelsen utløste de voldsomme opptøyene som har herjet i Stockholm-forstadene de siste dagene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKUTT OG DREPT AV POLITIET: Her bodde 68-åringen som forrige mandag ble skutt og drept av politiet i sitt eget hjem i Oslogatan 14 i Husby. De fleste Dagbladet har snakket med i Husby, mener hendelsen utløste de voldsomme opptøyene som har herjet i Stockholm-forstadene de siste dagene. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

- Vi er fire søsken her i Finland som ikke forstår noen ting. Min svoger var ingen trussel. Han var ingen stor mann, han var ikke høyere enn 1,60. At ti politifolk med skytevåpen måtte til å stoppe ham, gir ingen mening, sier han.

Ifølge Kajanto ble svogeren skutt to ganger i hodet - noe han mener vitner om politiets overdrevne voldsbruk.

- Han viftet med en svær kniv Alle er imidlertid ikke like kritiske til politiet.

- Han viftet med en svær kniv og sperret seg inne med en kvinne. Selvsagt måtte politiet ta seg inn, sier Curt-Ove Andersson (72), til Dagbladet.

Han bor vegg i vegg med den avdøde 68-åringen, og forteller til Dagbladet at den avdødes kone var i hans leilighet og vasket pepperspray ut av øynene like etter dramaet. 

- Politiet kunne jo ikke vite at det var kona hans, sier han.

Han er dessuten skeptisk til at episoden utløste opptøyene.

- Denne hendelsen har ingenting med opptøyene å gjøre. Det er noen ungdommer som har sagt det, og så har mediene kastet seg på, sier han.

- Dråpen i glasset Organisasjonen Megafon driver normalt med leksehjelp, ungdomsaktiviteter og sosialt arbeid i bydelen. Nå har den blitt opprørets talerør. Megafon mener episoden med 68-åringen var dråpen som fikk begeret til å renne over, mens frustrasjonen egentlig bunner i strukturelle problemer og sosiale ulikheter neglisjert av svenske myndigheter.

Ifølge Aftonbladet har 38 prosent av alle 20-25 åringer i Husby verken skoleplass eller jobb. Ifølge en OECD-rapport fra 2011 har de økonomiske forskjellene i Sverige økt voldsomt siden 1990-tallet.

Lokal ungdom Dagbladet har snakket med, gir den samme begrunnelsen for opprøret: Sinne rettet mot politiet, enten for den konkrete episoden eller andre hendelser de mener viser at Stockholm-politiet slipper unna med rasisme. Noen mener dessuten at statsminister Fredrik Reinfeldt må våge å vise seg i Husby for at hærverket og volden skal ta slutt.

SJOKKERT:Den drepte 68-åringens svoger, Risto Kajanto, mener Stockholm-politiet brukte unødvendig mye vold. Han er sjokkert, forteller han til Dagbladet. Foto: Privat
SJOKKERT:Den drepte 68-åringens svoger, Risto Kajanto, mener Stockholm-politiet brukte unødvendig mye vold. Han er sjokkert, forteller han til Dagbladet. Foto: Privat Vis mer

Reinfeldt, fra det liberalkonservative partiet Moderaterna, har måttet tåle mye kritikk for å ha vært sen med å vise sin holdning til uroen, noe han ikke gjorde før tirsdag. Da viste han til at det er stor lærertetthet i Husby, men lovet å gjøre mer for å bekjempe «utenforskapet». '

Han mener det bare er noen få bråkmakere som står bak opprøret, og har så langt avvist at han vil besøke Husby for å snakke med ungdommene ute i forstadene.

- Vi kan ikke la volden styre, sa han tirsdag. 
 
Kajato, som er lokalpolitiker for nasjonalistpartiet Sannfinnene i Akaa i i Sør-Finland, sier han forstår sinnet i Stockholm etter svogerens død.

- Det er klart folk blir sinte, sørlig når så mange mangler jobb. Men det er ikke klokt å brenne biler og kaste stein. Man må finne en annen måte å diskutere på, sier han.  

Politiet i Stockholm ønsker ikke å kommentere saken overfor Dagbladet. Talsmann Lars Byström viser til at den skal undersøkes av Riksenheten for polismål, som tilsvarer den norske Spesialenheten for politisaker.

REDD: Etter 15 år i Husby vurderer Maria Baas (40) å flytte. Hun er lei stadige branner, vold og hærverk - og frykter for barnas sikkerhet, forteller hun til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
REDD: Etter 15 år i Husby vurderer Maria Baas (40) å flytte. Hun er lei stadige branner, vold og hærverk - og frykter for barnas sikkerhet, forteller hun til Dagbladet. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer